А сега за чушките със сирене. Някой (да, Ивански, теб имам предвид) със сигурност, щом видят рецептата по-долу, ще кажат, че аз май-май още не съм ял чушки със сирене. И така да е, аз си настоявам на моето - ял съм! С добавки и букет от вкусове наистина, но все пак основните съставки са млечни продукти и чушки! Резултатът е много добро предястие, а защо не и лека вечеря. Да ви е вкусно!
Необходимите продукти: (за 4 порции)
- 150 гр. извара (ние използваме на Маджаров)
- 75 гр. сирене
- 8-9 зелени чушки, подходящи за пълнене
- 2 с.л. зехтин (студено пресован - напоследък особено ни харесва този на Minerva)
- шепа орехи
- черен пипер
- 2 домата
- 12 маслини (6 черни и 6 зелени)
- 2 слайса (60 гр.) пражка шунка (ние купуваме на Тандем)
- 2 клончета пресен босилек
В купа замесвам намачканото с вилица сирене и изварата. Добавям зехтина и "посолявам" с черния пипер. Доматите нарязвам на кубчета (като гледам да ги пооцедя от сока, за да не разводнявам много сместа), маслините на шайбички (които обикновено оставям за накрая след като напълня половината чушки, защото Христина не обича маслини) и ги добавям към сирената смес. Шунката не е задължителна, но много приятно се вписва в общия вкус - нарязвам и нея на кубчета. Орехите е хубаво да са леко накълцани, а босилеклът наситнен максимално.
Всички продукти замесвам добре и пълня чушките на максимум. Оттук насетне пада ядене на принципа - кой както може, но когато е за гости - оставям чушките в хладилника за час-два да постегнат и после ги нарязвам на шайби. Украсявам с маслини.
Комбинацията е много успешна, приятна, лека, лятна и свежа и ни допадна още от първата хапка, превръщайки се в поредната "класика" на семейство Димитрови.
Мисля си, че вариант за сервиране на тази вкусотия е и чушките да се надребнят и да се добавят в сместа, а тя да се поднася като хапки върху крекери - особено добре ще си пасва с пълнозърнестите Хогарени.
1 коментар:
Истински кулинарен дизайнер си, Ильо! Правиш обикновената чушка със сирене да изглежда модерна!
Майстор!
Публикуване на коментар