13.05.2010 г.

Пиле с лимон

Колкото и да се опитвам да публикувам разнообразни рецепти - пилето и тестените изкушения осезаемо надделяват в блога. Е, какво да се прави - кой каквото го влече. А, че пилешкото е едно от най-достъпните и лесни за готвене меса, едва ли някой ще оспори. Поредните пилешки бутчета ги приготвих преди няколко месеца през един ленив и слънчев (макар и студен) следобед. Получиха се много успешни (повечето предложения от сайта Simply Recipes).

Необходимите продукти
  • около дузина пилешки бутчета с кожата (принципно може и с други пилешки части, но мен ми е удобно да работя с бутчетата)
  • 2 супени лъжици настъргани лимонови корички
  • 1/3 чаша (около 120 мл.) сок от лимон
  • 2 скилидки чесън (наситнен)
  • 2 чаени лъжици мащерка (суха) или 2 супени лъжици прясна, нарязана на ситно
  • 2 чаена лъжица розмарин (сух) или 1 супена лъжица пресен, нарязан на ситно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • 2-3 супени лъжици разтопено масло
  • нарязан на кръгчета лимон за презентиране
В купа смесих сока от лимона, лимоновата кора, чесъна, мащерката, розмарина, солта и черния пипер в хомогенна марината. С върха на ножа направих по 3-4 разреза във всяко от бутчетата (идеята е маринатата да достигне и до самото месо и да го овкуси).
Бутчета, заедно с маринатата, поставих в голям найлонов плик и добре разтръсках, за да се овкусят добре от всички страни. Пликът завързах и поставих в подходяща по размер купа, като се постарах да го поставя така, че месото да е покрито с маринатата, и го оставих в хладилника за два часа. Идеята на пликчето, освен да улесни работата с месото и маринатата, е също така и да предпази хладилника от евентуално зацапване. Знае ли човек, кога ще му трепне ръката....
Фурната предварително пуснах да загрява на 220 градуса, извадих бутчетата от хладилника и ги наредих на широка тава за печене с кожата от горната страна. Маринатата не изхвърлих, а оставих настрана - тя също се използва при печенето.
Бутчетата намазах с разтопеното масло и сложих в загрятата фурна. Общо месото се пече около 50 - 55 мин, докато кожичката стане хрупкава, а месото, прободено в най-дебелата му част, не пусне бистър сок. По средатата на печенето - някъде след 25-тата минута, извадих бутчетата и добре ги напоих с маринатата и ги върнах във фурната.
Ако се използват различни парчета пилешко, следва да се има предвид, че гърдите ще станат готови по-бързо от бутчетата и трябва да се извадят по-рано.

Преди да подредя в чиниите, оставих месото покрито с фолио да "отдъхне" за 10-тина минути
.
При повече желание сосът от печенето може да се прецеди и с него да се залее месото при поднасяне. Нарязаните шайби лимон не трябва да се забравят при поднасянето - нали е лимоново пиле все пак ;)
В оригиналната рецепта препоръчват като гарнитура ориз, но предвид сезона, мисля, че една зелена салата би свършила по-добра работа. А ако има и по една чаша добре изстудено бяло вино.....

2 коментара:

Ambrozia каза...

Рецептата е страхотна! Благодаря!

Venn Iordanova каза...

Аз като един лаик,се затруднявам с това "дузина" бутчета :S

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...