13.05.2009 г.

Мързелива магданозена мусака


Ако финансовата криза още не ви е настъпила по пръстите, сигурно манията за здравословен живот ви е сграбчила за гърлото. В този ред на мисли снощи направихме невъзможното и съчетахме евтиното със здравословното. Идеята всъщност е на Румен и е много вкусна и ние с Христина сме и фенове. И така продуктите:
2 връзки пресен магданоз,
4 яйца,
1 супена лъжица брашно,
1/3 кофичка кисело мляко
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
малко масло.

Всъщност идеята за вечерята снощи беше съвсем различна, но пилешките пържоли ни изненадаха полу-вкаменени в хладилника и ги оставихме да се размразяват още 24 часа. Магданоза трябваше да послужи за пълнеж на филенцата, но по обективни причини изведнъж стана звездата на вечерта.
Надребних го на ситно, натроших вътре сиренето и го оставих в една дълбока купа. След като киселото мляко шупна от содата прибавих го към счупените в удобна за разбъркване купа яйца и хубаво ги разбих с вилица. Брашното казвам, че е една лъжица, но принципно отворих буркана и изсипах вътре малко - дето се вика на око. Получи се рядка смес за заливката.
В момент на внезапно вдърховение нарязах малко масло при магданоза - на кубчета и го разхвърлих на посоки - да не е без никаква мазнина.
Зелениите отидоха в касеролата, отгоре залях със заливката и хоп във фурната.
Има няма 7-8 минутки и прибавих и настъргания предварително кашкавал отгоре за коричка. Докато приготвим масата и Христина нареже салатата лесната магданозена мусака беше придобила точният златист цвят, който ми допада.
Принципно предполагам, че щеше доста добре да върви с добре изстудено бяло вино (нищо претенциозно - мискетче), но ние си го прокарахме с финалните серии на "Двама мъже и половина" и " Теорията за големия взрив". Много си пасна!
А да, и да не забравя - магданоза освен че е полезен, е и афродизиак....

1 коментар:

Иван Т. каза...

А защо “мусака”? Според мен “суфле” или нещо подобно ще е по-близо до идеята. Иначе за обичащите магданоз (като мен) звучи супер!
И тъй като първоначално си го предвидил като плънка за пилешките пържоли, имам две (успешно изпробвани) подобни предложения. Първото е за плънка от задушени броколи със синьо сирене и прясно мляко, а второто е същото, но броколите са се преобразували в спанак. И двете са един път, ако си падаш по тези зелении...
Но все пак очакваме ревю и на магданозените пържолки преди това :-)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...