9.10.2014 г.

Бавно печено свинско (pulled pork)

Това е един от най-любимите ми спецалитети - бавно печено месо с апетитна коричка. Идеята е да се имитира печене в пещ, но в домашни условия. А рецептата е идеална за много гости и е особено подходяща ако навън времето е студено и мрачно - осигурява много ядене, а и затопля къщата.... Месото става разкошно и не е сухо, а е крехко и разпадащо се - мечта! Нали знаете - хубавите неща стават бавно.


Необходимите продукти
2 кг. свински бут без кост или друго евтино парче, но да не е много мазно (аз си поръчах от Вашата месарница)
2 с.л. червен пипер
2 с.л. кафява захар
1 с.л. сол
1 - 2 ч.л. черен пипер
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица
1 ч.л. риган
щипка канела (по желание)
1 ч.ч. червено вино

1. На първо време смесете всичките подправки. Измийате леко месото и го подсушете добре. Поръсете го щедро със сместа и го обтрийте добре. Опитайте се да сложите цялата смес върху месото. Ако имате време и търпение - оставете го за час (на открито) да поеме от ароматите.
2. Сложете месото във фурната и я включете на 120 гр. 
3. След три часа - извадете месото и го полейте с червеното вино. Върнете го обратно във фурната.
4. След още 3 часа залейте месото със соса и засилете фурната на 180 градуса.
5. След 30-45 мин извадете месото увийте то в алуминиево фолио и го оставете да си почине за поне 30 мин.
6. Сложете месото върху дървена дъска и си вземете ВИЛИЦА - да, вилица, защото е толкова крехко, че не се реже с нож, а се разпада.
Да ви е вкусно!


3 коментара:

Unknown каза...

Здравейте! Рецептата много ми допадна и реших да я направя. Месото обаче се оказа около 1,3 кг. Трябва ли да променя времето за печене или градусите?
Поздрави!

Анонимен каза...

Е,това вече е наистина бавно печено свинско месо, някак не ми допаднаха многобройните рецепти,в които температурата се въртеше около 160 градуса, че и нагоре!

Анонимен каза...

Опитвам тази рецепта вече няколко пъти. И всеки път резултата е потресаващ - оядохме се здравата. На съвестта на автора вече тежат няколко от моите кила. Опитах с врат - получи се, но с бут е по-добре - аз много обичам бут, но рядко ми се получава крехък. Като този. В момента го правя с каре...ще видим как ще е. Личен съвет - към подправките може да се сложи малко мащерка и кориандър. По вкус.
Но...в крайна сметка - който не е опитал тази рецепта...не е живял! :)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...