24.10.2014 г.

Стратаница

Не си мислете, че съм открил топлата вода - просто имах само 4 останали кори за баница, а трябваше да нахраня четирима души. И ми се наложи да импровизирам. Така се получи нещо средно между страта и баница - или страт-а-ница. Но понеже беше наистина вкусна - споделям резултата.



Необходими продукти
4-5 кори за баница
2 филии хляб
6 яйца
100-150 гр сирене
10(тина) с.л. олио
1/4 ч.ч. прясно мляко (газирана вода)


Приготвянето е като стандартна баница с малката разлика, че в плънката освен яйцата и сиренето слагате и двете филии нарязани на кубчета.
1. За плънката - разбивате яйцата и ги разбърквате със сиренето и нарязаните на кубчета филии и няколко с.л. олио. Намазвате дъното на тавата и слагате първата кора. Щедро ръсите от плънката. Слагате втората кора, поръсвате с 1 с.л. от олиото - повтаряте с плънката, слагате третата кора, намазнявате и потретяте с плънката. Завършвате с последната кора.
2. Разбивате останалите две яйца с прясното мляко и няколко лъжици олио. Поливате баницата и я пораздвижвате, за да стигне заливката навсякъде.
3. Печете на добре загрята фурна (200С) за 30-тина минути.
4. След изваждане поръсвате със студена вода и покривате плътно с кърпа, за да се позадуши.
Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...