12.11.2014 г.

Глазирани печени телешки гърди

Една зашеметяваща рецепта, която видях в последния брой на GoodFood! Бавно печени телешки гърди. До сега не бях приготвял бавно печено телешко - получиха се размазващо добри. А сосчето....! Ох. И понеже  едва ли някъде ще си намерите обезкостени телешки гърди - обадете се на Весела от Вашата месарница и си поръчайте - тя ще ви ги приготви и достави до желания от вас адрес (доставката е безплатна).



Необходими продукти

3 с.л. олио
2 - 2,5 кг. телешки гърди, навити на руло (може направо да си ги поръчате от Вашата месарница - с безплатна доставка)
2 глави червен лук, нарязани
1 с.л. сладък червен пипер (пушен)
1 с.л. английска горчица на прах (може да си поръчате от Вашата месарница)
2 ч.л. канела
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 и 1/2 с.л. мед
50 мл оцет и още 2 с.л.
75 г кафява захар и още 2 с.л.
3 скилидки чесън, смачкани,
4-6 дафинови листа
2-4 люти чушки, набодени на няколко места (по желание)
500 мл доматено пюре
2 с.л. Уорчестър

1. Оберете излишната мазнина от телешките гърди, навийте го на руло и го стегнете с касапски конец. Добре осолете и поръсете с черен пипер месото. Загрейте в подходящ по размери тиган 1 с.л. олио и запечатайте месото добре - да стане приятно за окото кафяво от всички страни. Извадете го и го сложете в чиния. 
2. Добавете в същия тиган още 1 с.л. олио и сложете лука да се запържи. Междувременно смесете червения пипер, горчицата, канелата, лютия пипер, меда, 2 с.л. оцет, 2 с.л. захар и останалото олио. Намажете месото със тази паста, като си оставите 2 с.л. за после. Пуснете фурната на 150 С.
3. Към омекналия лук добавете чесъна, дафиновите листа и лютите чушки (ако ползвате) и оставете за 1,2 мин да се позадушат. Добавете доматеното пюре, соса Уорчестър, оцета и захарта. Подправете соса и го сложете в подходяща тава. Върху него сложете месото, завийте тавата с няколко ката алуминиево фолио и оставете във фурната за 6-7 часа.
4. След 6-7 часа, когато вече месото е омекнало и се разпада го извадете от фурната и го намажете с двете лъжици паста, които сте запазили. Върнете във фурната, но вече без фолио и на 200 С за 20-тина минути или докато отгоре месото се глазира.
5. Щом месото е готово го извадете от фурната отново го завийте с фолио и оставете да почине - 15-20 минути.
6. Сервирайте със сосчето.
Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...