2.08.2014 г.

Пилешка супа с броколи, тиквички и моркови

Отново е лято и отново съм на.... хранителен режим. Не искам да казвам диета, защото не гладувам, а само внимателно редувам различни видове храни, като основно наблягам на пресните зеленчуци. Специални благодарности на д-р Ригов, който ми състави този режим миналото ляго. За всички, които не вярват в режимите за хранене - миналата година за два месеца свалих 20 килограма. За съжаление с целия стрес през годината - си ги върнах всичките. Сега отново опитвам. Не гоня 20, но поне 15кг....
Така се стигна до супата, за която ще ви споделя сега. В нея не трябваше да има картофи, ориз, фиде, яйца, кисело мляко и тн. С други думи от стандартните продукти за една пилешка супа ми оставаха само лукът и морковите. За това трябваше да импровизирам. Получи се уникално добра супа. Опитайте!



Необходимите продукти
1,5 л. пилешки бульон (от сварено пиле)
шепа, две сварено пилешко месо
една малка глава карфиол
1 малка тиквичка
2 големи моркова
1 стрък селъри
резен (около 1 см) резене
1 глава лук
1 к.ч. салатен боб
1/3 буркан домати
щепа магданоз
2 дафинови листа
1 ч.л. чубрица
1 и 1/2 с.л. сол
чеен пипер на вкус

1. Като начало сложих пилето да се вари в тенджерата под налягане. Първо го отпених няколко пъти, след което добавих нарязаните на ситно - моркови, селъри, резене и лук. Добавих и няколко стъбла магданоз (които после гоних в супата, за да ги извадя).
2. Щом пилето стана готово - го извадих, от него използвах крилата и малко месо от горната част на бутчетата, но това няма особено значение, ако имате желание - може да надробите и цялото пиле вътре - въпрос на вкус.
3. В бульона добавих нарязаните тиквички и броколито, нарязано на цветчета. Идеята с бобчетата беше, че се поддадох на изкушението, защото знаех, че ще са като малки бисерчета, когато попадна на тях в супата, въпреки, че не би трябвало да са там. За сметка на това сложих наистина не повече от десетина. Добра идея би било, ако бобчетата са по-големи и с по-твърда ципа - да махнете ципата. Добавих още 1/2 с.л. сол, нарязания магданоз, дафиновите листа, чубрицата и малко черен пипер. Оставих за 15-20 минути зеленчуците да се сварят, без да се разваряват.
4. Накрая, за да добавя малко кисел вкус добавих доматите - принципно може да сложите и 1/2 буркан - въпрос на вкус. Кипнах супата и спрях печката. Сервирах след десетина минути.
5. Ако обичате по пикантно - може да добавите и малка люта чушка в супата или няколко капки сос табаско в купичката при сервиране.
Да ви е вкусно!

3 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Напълно ти вярвам.
И ние със съпруга ми за летния сезон си направихме един лек хранителен режим ,за да свалим едни килца,които придобихме след спирането на цигарите.....
3-4 дни сме само на плодове(най-вече диня)и сирене.
2 дни включваме месо(най-вече пилешко),зеленчуци
Ще обменяме резултати :)
Супата е чудесна!

Ilio каза...

Благодаря. Успех с режима.

Екатерина каза...

О, чудесна е! Лека и питателна лятна супичка! Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...