13.04.2014 г.

Бавно печено агнешко бутче

Един от основните недостатъци на журирането в кулинарни конкурси е, че нямаш право на участие и съответно шанс да спечелиш награда.... Е, това агнешко бутче определено заслужава награад - феноменално е. Приготвих го по изпитаната балванска традиция за приготвяне на ярешко в пещ, но с агнешко и в домашни условия. Пригответе си го - няма да съжалявате!


Необходимите продукти:
1,5 кг агнешко бутче
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер (сладък)
1 с.л. олио
2/3 - 1 ч.ч. доматен сок
1-2 дафинови листа
няколко зрънца бахар
няколко зрънца черен пипер
сол
черен пипер смлян
1/2 - 1 бира (или бяло вино)
вода

Начин на приготвяне: 
Вземете си прясно агнешко бутче от магазин, на който имате доверие - аз си поръчах от ВАШАТА МЕСАРНИЦА. Измийте добре месото, овкусете го със сол и черен пипер и го оставете да отдъхне докато приготвите кашата с подправките.
За кашата смесете брашното, червения пипер, олиото и една-две лъжици вода. Разбъркайте и покрийте месото с ароматната каша, като не се страхувате да се поизцапате. Сложете бутчето в тавата за печене.
Отделно смесете доматения сос, виното/бирата и малко вода и го изсипете в тавата. Сосът трябва да стига до половината на месото - повярвайте ми - след това ще се чудите защо не сте направили повече сос, но така е по-добре - да не стигне, че да ви се иска после пак. В соса поставете две дафинови листа, няколко зрънца бахар и черен пипер. Покрийте добре с алуминиево фолио и сложете месото в загрята на 150 гр фурна за 3 и 1/2 - 4 ч.
След това махнете фолиото, засилете фурната на 200 гр и допечете за не повече от 30 мин, за коричка.
Да ви е вкусно!

1 коментар:

Екатерина каза...

Толкова крехко е станало, но то и няма как иначе:), страхотна рецепта! Поздрави и весели празници!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...