22.06.2010 г.

Ябълкови мъфини с яйчен крем

Напоследък много ми се налага да пиша по служебни теми - ръководства, анализи, презентации и др. и то в такива количества, че като отворя блога и вече не ми е останало нищо за казване. А щом съм се докарал до там да нямам нищо за казване - значи ... е дошло време за лятна отпуска. Лошото е, че и тази година такава няма да има, поради стечението на обстоятелствата..., т.е. ще трябва (отново) да презаредя в движение. А най-лесният начин за презареждане е човек да си "причини" положителни емоции с голямо парче шоколад. Това всеки го знае. Работата е там обаче, че шоколадът, колкото и невероятно да звучи, си има един (да го наречем) недостатък - не е сочен. А именно "нещо сочно" ми поиска Христина онази вечер, докато си припомняхме колко млади са били Никълъс Кейдж и Теа Леони в "Семеен мъж" . И аз, нали на готвене и на сладки неща не мога да отказвам, веднага извадих (из дълбоките си ръкави) няколко добре скътани идеи за специални случаи и без много - много да му мисля запретнах (онези същите, гореспоменати) ръкави и изимпровизирах тези ябълкови мъфини с млечен крем.
Необходимите продукти (за 12 мъфина)
  • 3/4 чаша захар
  • 1/2 чаша разтопено масло
  • 2 яйца
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 п. ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 л. индийско орехче
  • 1 ч.л. канела
  • 1 и 1/2 ч. чаша настъргана ябълка
  • 3/4 ч. чаша кисело мляко
  • 1/2 ч. чаша натрошени орехи
  • шоколад за украса
За яйчения крем
  • 2 жълтъка
  • 2-3 с.л. захар
  • 1 п. ванилия
  • 1 и 1/4 ч.ч прясно мляко
  • 1 с.л. брашно (с връхче)
Мъфините направих по стандартния начин като рецептата взаимствах от сайта "Мъфини и кексчета". В киселото мляко сложих содата и го ставих за няколко минути на шупне. Счупих вътре яйцата, посолих, добавих ванилията и постепенно добавих брашното. Разбърках добре с телена бъркалка.
Настърганата ябълка сложих в тиган на котлона и като започна да се задушава, добавих канелата и индийското орехче. После добавих и захарта и оставих леко да започне да се карамелизира. Добавих и маслото, за да стане карамелът мек. Готовата гореща ябълкова смес добавих към тестото и разбърках. Последно добавих орехите, които Христина беше начупила.
Получи се стандартно полутечно тесто за мъфини. Разпределих по формичките и пекох на 180 градуса за около 21-22 минути. Карамелизираната плънка от ябълки придаде на мъфините приятен кафеникав цвят.
Докато мъфините се печаха, приготвих крема. Това е същият яйчен крем като от бишкотената торта. Всички продукти разбих заедно и на тих огън го разбърквах десетина минути, докато се стегна и сгъсти.
Оттук насетне за съжаление му изпуснахме края. Мъфините ухаеха толкова апетитно, а и след като направихме грешката да опитаме крема - въпросът вече беше на "живот и смърт" :)
Най-добре щеше да е, ако бяхме изчакали мъфините да изстинат, бяхме ги издълбали и напълнили с крема, а шоколадът да го бяхме разтопили на водна баня с малко масло и да бяхме шоколадирали мини кексчетата.
За съжаление нямахме необходимото търпение за тази процедура и затова просто срязахме мъфините през средата и намазахме с крема, заляхме обилно отгоре и настъргахме шоколад за украса и .... така де, за настроение.
Това, което се получи, беше почти като.... уикенд на морето ;)



2 коментара:

Daniela Dineva каза...

Кексът изглежда невероятно! Спедели моля те как се казваше шоколада, който си открил за готвене?
Хубав уикенд :)

Ilio каза...

Привет. И на вкяс беше много добър ;)
Шоколадът е марка Carrefour и се води шоколад за готвене. Жълта опаковка - 200 гр. едното блокче, продаваха ги в комплект по две.
Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...