14.04.2010 г.

ЗДРАВОСЛОВНО пържено пиле

Напоследък пролетната умора ме е налегнала безмилостно. Не си доспивам, макар да си лягам сравнително рано, на работа пия по три-четири кафета и пак имам чувството, че ми се вие свят и аха ще падна, вечер имам сили само да се прибера, да хапна и да позяпам някоя серия на "Малкълм". Това живот ли е?! Дори почти съм спрял готвенето. (Е, не съвсем - днес правих палачинки за закуска, но нещата определено не отиват на добре). В моменти като този човек си дава сметка колко важно е здравословното хранене. И понеже на салати, колкото и да са полезни, не се оцелява... дълго, е хубаво основното ястие, към което е салатата, също да е здравословно. А като се замисли човек, с малко въображение голяма част от пържените храни (няма какво да се лъжем - пърженото е ужасно вкусно) би трябвало да могат да се наподобят и чрез печене във фурна. Пример за това е и тази рецепта, на която попаднах в един любим американски сайт за готвене и рецепти "Delish". Още повече, че тази категория беше в графата - нискокалорични.
Това, което най-много ми харесва в този сайт, е групирането на рецептите, например - 10 рецепти за пилешки бутчета, двадесет рецепти за паста, десет рецепти за бързи, нискокалорични вечери и т.н. Човек винаги може да си хареса поне по една рецепта от всяка група. Когато блогът ми порастне в сайт и аз ще ги групирам по този начин.

Необходимите продукти

  • 1 и 1/2 чаени чаши мляко (3%)
  • 1/2 чаена лъжица червен пипер (може и лют)
  • 3/4 чаена лъжица сол
  • 10-тина пилешки бутчета
  • 1 и 1/2 чаени чаши галета (фино смлени бисквити Хогаренас)
  • 1 чаена лъжица лимонови корички
  • 1 супена лъжичка олио (зехтин)
Предварителната подготовка е добре да започне няколко часа по-рано, като за предпочитане е предната вечер. Пилешките бутчета ги почистих от краищата в основата с нож на принципа на сладкото лимоново пиле, защото така ми е по-удобно впоследствие при поднасянето и хапването. Принципно махнах кожата от бутчетата, но в оригиналната рецепта подобно нещо не се споменава.
Млякото, червеният пипер и 3/4 чаена лъжичка сол се смесват в марината, пилешките бутчета се поставят в здрава найлонова торба, в която се изсипва и овкусеното мляко. При необходимост торбата се разклаща, за да се наместят добре всички бутчета в маринатата. Внимателно се изстисква, доколкото е възможно, въздухът от плика, завързва се добре и месото се оставя в хладилника поне за един час, а ако може и за една нощ. Добра идея е пликът да се постави в дълбока купа - за всеки случай. Докато се маринова месото е добре да се обърне поне веднъж.
Когато месото е готово, фурната се пуска да загрява на 220 гр. В тиган с незалепващо дъно се капва малко олио (зехтин) и се размазва по дъното.
В купа се смесват галетата и настърганите (по възможност пресни) лимонови корички. Както вече казах - вместо галета аз използвах фино смлени крекери Хогаренас и ако отново правя рецептата, пак ще използвам такива. Ако имате зехтин във флакон, можете леко да пръснете върху подредените в тавата бутчета.
Пилето се вади от торбата, оцежда се от маринатата и се овалва в галетата. Парчетата се нареждат в тавата и се пекат около 30 - 35 мин. или докато потече бистър сок, когато се прободат.
За по-наситен цвят на коричката, когато пилето е сготвено, фурната може да се пусне на грил, а тавата да се премести на по-горна позиция (на 12-тина сантиметра от грила) и да се допекат за около две минутки, докато коричката стане златисто-кафява.

3 коментара:

Милена каза...

Не разбрах тигана за какво се използва?:) Иначе страхотна рецепта, смятам да я изпробвам веднага:)

Ilio каза...

При мен "тиганът" е от серията Индженио на Тефал и е с махаща се дръжка ... та става от тиган на тава... ;)

Милена каза...

Ахааа, добре. Пилето стана супер, но аз му добавих едно нещо и от мене:) В прясното мляко, тоест маринатата, сложих и копър. Ефекта беше поразителен:)))))Благодаря за хубавата рецепта, става любима.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...