Напоследък пролетната умора ме е налегнала безмилостно. Не си доспивам, макар да си лягам сравнително рано, на работа пия по три-четири кафета и пак имам чувството, че ми се вие свят и аха ще падна, вечер имам сили само да се прибера, да хапна и да позяпам някоя серия на "Малкълм". Това живот ли е?! Дори почти съм спрял готвенето. (Е, не съвсем - днес правих палачинки за закуска, но нещата определено не отиват на добре). В моменти като този човек си дава сметка колко важно е здравословното хранене. И понеже на салати, колкото и да са полезни, не се оцелява... дълго, е хубаво основното ястие, към което е салатата, също да е здравословно. А като се замисли човек, с малко въображение голяма част от пържените храни (няма какво да се лъжем - пърженото е ужасно вкусно) би трябвало да могат да се наподобят и чрез печене във фурна. Пример за това е и тази рецепта, на която попаднах в един любим американски сайт за готвене и рецепти "Delish". Още повече, че тази категория беше в графата - нискокалорични.
Това, което най-много ми харесва в този сайт, е групирането на рецептите, например - 10 рецепти за пилешки бутчета, двадесет рецепти за паста, десет рецепти за бързи, нискокалорични вечери и т.н. Човек винаги може да си хареса поне по една рецепта от всяка група. Когато блогът ми порастне в сайт и аз ще ги групирам по този начин.
Необходимите продукти
- 1 и 1/2 чаени чаши мляко (3%)
- 1/2 чаена лъжица червен пипер (може и лют)
- 3/4 чаена лъжица сол
- 10-тина пилешки бутчета
- 1 и 1/2 чаени чаши галета (фино смлени бисквити Хогаренас)
- 1 чаена лъжица лимонови корички
- 1 супена лъжичка олио (зехтин)
Млякото, червеният пипер и 3/4 чаена лъжичка сол се смесват в марината, пилешките бутчета се поставят в здрава найлонова торба, в която се изсипва и овкусеното мляко. При необходимост торбата се разклаща, за да се наместят добре всички бутчета в маринатата. Внимателно се изстисква, доколкото е възможно, въздухът от плика, завързва се добре и месото се оставя в хладилника поне за един час, а ако може и за една нощ. Добра идея е пликът да се постави в дълбока купа - за всеки случай. Докато се маринова месото е добре да се обърне поне веднъж.
Когато месото е готово, фурната се пуска да загрява на 220 гр. В тиган с незалепващо дъно се капва малко олио (зехтин) и се размазва по дъното.
В купа се смесват галетата и настърганите (по възможност пресни) лимонови корички. Както вече казах - вместо галета аз използвах фино смлени крекери Хогаренас и ако отново правя рецептата, пак ще използвам такива. Ако имате зехтин във флакон, можете леко да пръснете върху подредените в тавата бутчета.
Пилето се вади от торбата, оцежда се от маринатата и се овалва в галетата. Парчетата се нареждат в тавата и се пекат около 30 - 35 мин. или докато потече бистър сок, когато се прободат.
За по-наситен цвят на коричката, когато пилето е сготвено, фурната може да се пусне на грил, а тавата да се премести на по-горна позиция (на 12-тина сантиметра от грила) и да се допекат за около две минутки, докато коричката стане златисто-кафява.
3 коментара:
Не разбрах тигана за какво се използва?:) Иначе страхотна рецепта, смятам да я изпробвам веднага:)
При мен "тиганът" е от серията Индженио на Тефал и е с махаща се дръжка ... та става от тиган на тава... ;)
Ахааа, добре. Пилето стана супер, но аз му добавих едно нещо и от мене:) В прясното мляко, тоест маринатата, сложих и копър. Ефекта беше поразителен:)))))Благодаря за хубавата рецепта, става любима.
Публикуване на коментар