24.02.2010 г.

Фокача с грозде и Горгонзола

Какво да приготвя за следобедно гости? Това беше въпросът когато се разбра, че английската група ще дойдат на гости в неделя следобяд. Трябваше да е нещо неангажиращо, да върви с чаша вино и да е достатъчно леко за да може човек да го хапне и след като вече е обядвал. След кратко мислене се сетих за тази рецепта от „Гответе с мен”, снимката, на която доста ми беше допаднала. Речено-сторено.

Необходимите продукти:

  • 300 г брашно тип 500
  • 1 ч л суха мая
  • 170 мл топла вода
  • 1 ч л захар
  • 1 ч л сол
  • 1 с л зехтин
  • 2-3 чепки черно грозде без семки
  • 200 г сирене Горгонзола или друго синьо сирене
  • 6 с л захар

Тестото, разбира се, замесих още от сутринта. Затоплих водата в микровълновата за 30 секунди, добавих захарта, разбърках добре да се разтвори, а после добавих и маята. Оставих да шупне за 10-тина минутки.

В купа соложих брашното, добавих солта и шупналата мая и забърках тестото. Накрая добавих и зехтина. След малко по малко от 10 мин. месене се получи се меко и еластично тесто. Оформих го на топка и го оставих до радиатора, покрито с кърпа, да се надига за няколко часа (за предпочитане 1 и 1/2 -2 часа).

Към обяд втасалото тесто разделих на две части, долу горе в съотношение 1/3 и 2/3. Разточих по голямата питка колкото да покрие тавата за печене. Не съм използвал хартия за печене, макар в рецептата да пишеше така, защото в инджениото нищо не залепва. Раздърпах с пръсти тестото по тавата, така че краищата да се надигнат по стените нагоре. Наредих 2/3 от гроздето и сиренето. Поръсих с половината от захарта.

За „капак” раздърпах втората топка тесто и я сложих, както е по рецепта, отгоре и се опитах да захлупя краищата на долната питка върху горната. Е, успях до някъде. Направих няколко плитки разреза по повърхността на фокачата и отгоре разпределих останалото грозде и сирене. Поръсих останалата захар и сложих фокачата в предварително загрятата до 180 С фурна. Печенето отне малко повече от очакваното – пригответе си поне 30-тина минути (не е лошо да хвърляте по едно око и ако започне сиренето да загаря сложете отгоре алуминиево фолио).

Понеже използвах червено и бяло грозде, всяко от които беше с различна захарност, препоръката ми е да използвате наистина сладко грозде – лично на мен с по-сладкото грозде ми беше по-вкусно.

Поднесох с испанско червено вино.

3 коментара:

Dani каза...

Много добре звучи, а и с гроздето и сиренето ще е било много вкусно :)
Поздрави!

Dimitrana S. каза...

O, ще пасва с отлично с чаша вино!

Тъкмо ме подсети, че имам грозде в камерата - странно защо, тъй като се продава без проблем и през зимата.. тъкмо повод да го направя на нещо вкусно. Благодаря ти за предложението!

Поздрави сърдечени и :-)

Анонимен каза...

прочетете целия блог, доста добър

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...