Необходимите продукти
- 2 ч. ч. брашно
- 2 ч. ч. захар
- ¾ ч.ч. какао
- 2ч.л. сода (следващия път ще сложа най-много една, но ще увелича частта на бакпулвера)
- 1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
- 2 пакетчета ванилии
- 3 яйца
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. ч. еспресо кафе (аз използвах кафе джезве)
- ½ ч. ч. разтопено масло (олио)
- 1 ч. ч. начупени орехи
За глазурата
- ½ ч. ч. масло
- 2 черни шоколада (според мен и около 150 гр. са достатъчни)
- 2 ч. л. кафе
Като цяло изпълнението на рецептата се оказа сревнително лесно. Сухите продукти (брашно, захар, какао, сода, бакпулвер и ванилиите) обърках в една купа докато се смесиха добре. В дупка в средата изсипах предварително разбитите яйца, млякото, кафето и маслото, и понеже миксерът се намира чаааак на горния рафт – разбърках добре с голямата тел. Добавих и орехите и замених телта с лъжица, защото сместа взе да се сгъстява.
Както вече казах, пропорциите са според мен двойни – получи ми се доста тесто. Половината изсипах в гумена форма за кекс, а останалата в чашките за мъфини (според оригиналната рецепта на Цецо, сместа се изсипва в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тава). Пекох, по инструкция в предварително нагрята до 180° фурна за около 40-тина минути.
Глазурата също е лесна, и както се оказа в последствие (защото доста от нея остана) много вкусна и за самостоятелно ядене :). Продуктите за глазурата смесих и разтопих на водна баня, след което щедро украсих мъфините и кекса. Идеята е кексъг да е полуизстинал, когато се глазира.
Е, не украсих с цели орехи, но пък Христина се отпусна да рисува цветенца върху мъфините. Определено беше забавно.
1 коментар:
ммм, чудна!
Публикуване на коментар