23.02.2010 г.

Шоколадов десерт с орехи

Тази рецепта ми я сподели Цецо, с който отдавна не се бяхме чували, но щом разбра за Кулинарните страсти, се включи на висока скорост, за което му благодаря. Реших да я опитам в последния ден от януари, когато бях на работа, преди да изляза в отпуск за операцията. Дозата, която Цецо предлага, е доста голяма и вместо очакваните 12 мъфина, направих и един кекс. Колегите в офиса много се зарадваха – имаше за всички. При тези мъфини опитахме за първи път и от боите за сладкиши, които взех от дрогерията на ул. "Три уши" 5 в София, за която научих от блога на Йоана и страхотната й идея „Кое от къде?”. Получиха се много вкусни кексчета, много шоколадови и калорични, но... нали знаете за хубавите неща?...

Необходимите продукти

  • 2 ч. ч. брашно
  • 2 ч. ч. захар
  • ¾ ч.ч. какао
  • .л. сода (следващия път ще сложа най-много една, но ще увелича частта на бакпулвера)
  • 1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
  • 2 пакетчета ванилии
  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1 ч. ч. еспресо кафе (аз използвах кафе джезве)
  • ½ ч. ч. разтопено масло (олио)
  • 1 ч. ч. начупени орехи

За глазурата

  • ½ ч. ч. масло
  • 2 черни шоколада (според мен и около 150 гр. са достатъчни)
  • 2 ч. л. кафе

Като цяло изпълнението на рецептата се оказа сревнително лесно. Сухите продукти (брашно, захар, какао, сода, бакпулвер и ванилиите) обърках в една купа докато се смесиха добре. В дупка в средата изсипах предварително разбитите яйца, млякото, кафето и маслото, и понеже миксерът се намира чаааак на горния рафт – разбърках добре с голямата тел. Добавих и орехите и замених телта с лъжица, защото сместа взе да се сгъстява.

Както вече казах, пропорциите са според мен двойни – получи ми се доста тесто. Половината изсипах в гумена форма за кекс, а останалата в чашките за мъфини (според оригиналната рецепта на Цецо, сместа се изсипва в предварително намазана с масло и поръсена с брашно тава). Пекох, по инструкция в предварително нагрята до 180° фурна за около 40-тина минути.

Глазурата също е лесна, и както се оказа в последствие (защото доста от нея остана) много вкусна и за самостоятелно ядене :). Продуктите за глазурата смесих и разтопих на водна баня, след което щедро украсих мъфините и кекса. Идеята е кексъг да е полуизстинал, когато се глазира.

Е, не украсих с цели орехи, но пък Христина се отпусна да рисува цветенца върху мъфините. Определено беше забавно.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...