10.02.2010 г.

Пълнени пилешки бутчета

От една седмица насам си промивам мозъка с доктор Хаус. За съжаление, от гледането на този сериал единственият резултат е, че ставам леко параноичен. Друго си беше, когато при предишния ми дълъг престой на легло се „дрогирах” с лудостта на Гордан Рамзи и неговата „Кухня от ада” и освен, че убивах времето, се вдъхновявах и за готвене. Именно тогава се зарових малко по-надълбоко в интернет и поразгледах някои негови рецепти, някои от които ме впечатлиха достатъчно за да запретна ръкави и да се опитам да ги приготвя. Една от тези рецепти е настоящата, публикуването на която дълго време отлагах, защото не харесвам особено снимката, но мисля, че най-накрая й дойде и на нея времето.

Необходимите продукти (за две порции):

  • 2 бр. пилешки пържоли от бутче
  • 1 бр. сурова наденица (суджук)
  • 30 гр. шам фъстък (една шепа)
  • 6-7 слайса бекон
  • мащерка
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • ч. пипер

(Предупреждение: за тази рецепта ще ви трябват около час, час и половина. Но си мисля, че рулата спокойно могат да се сварят предварително и да се досготвят за 5 минути на другия ден или вечерта.)

От особено значение за тази рецепта е хубавата кайма. Принципно Рамзи използва сурова наденица, която си е директно овкусена, но всеки, който е живял в чужбина (и по-конкретно в Англия) знае, че тамошните сурови наденици нямат нищо общо с тези, които можеш да си купиш в магазина у нас. Като начало – онези са от месо. Но да предположим, че си намерите наистина хубава сурова наденица (в никакъв случай не вземайте пакетирана, независимо от фирмата производител), а още по-добре би било, ако вземете суров суджук.

Смесва се каймата от наденицата, шам фъстъка, наситнената връзка магданоз и щипка или две мащерка. Направило ми е впечатление, че Рамзи използва много често мащерка и да си призная, преди да разгледам рецептите му, почти не използвах тази подправка, което сега оценявам като пропуск. Посолява се на вкус, добавя се и черен пипер - оставя се да отдъхне за минутка.

Центърът на широк лист алуминиево фолио се поръсва със сол и пипер и се напръсква със зехтин. Отгоре се редят един до друг три-четири слайса бекон - това ще е подложката за пилешкото руло.

Пилешката пължола си я вземете направо обезкостена. Когато аз готвих рецептата, взех бутчета и обезкостяването беше голяма мъка. По принцип Рамзи оставя пържолите с кожа – аз предпочетох да я махна – изборът си е ваш. Месото се овкусява със сол и пипер. От микса със смляното месо се правят средно големи топки, слагат се в центъра на пържолите и се завиват на стегнати рула. Рулата се поставят върху беконовата подложка и като се подхваща алуминиевото фолио, беконът се увива около пилешките рула. Краищата на фолиото се завиват добре, така че да се получи стегнат пилешки "бонбон". Увитото месо се слага в кипнала вода и се вари поне 25 мин.

След като се сварят рулата, все още увити във фолиото, се слагат в хладилника за 30-тина минути, за да се стегнат в приятни за окото калъпчета. (Като се сетя колко опита да сготвя пилешки рула се провалиха докато не открих тази малка хитрина?! Но така си е – аз импровизирам, а някои са ги учили тези неща в училище.)

Вече изстиналите рула се посоляват, поръсват с черен пипер и се слагат да се запържат в нагорещен в тигана зехтин. Пържат се, като се обръщат внимателно, докато беконът получи приятен равномерен загар.

При поднасяне рулата се режат на диагонал, така че да се види плънката и фам фъстъка. Аранжират се в чиниите с гарнитура по желание и усет на готвача. Аз ги приготвих с гарнитура от грах с бекон.

1 коментар:

Dimitrana S. каза...

Прекрасни са, спор няма :-)))

Ведри дни: здраве и късмет, и поводи за усмивки ти желая, Илияне!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...