8.02.2010 г.

Завъртяна пита

Допреди година брашното залежаваше в шкафа с месеци и накрая, когато ни потрябваше за застройка или палачинки, обикновено откривахме, че вече не става за ползване. Обикновено брашно ползвахме по веднъж на два - три месеца, за да замесим някой тутманик за закуска в съботите, когато не ни мързеше много. Сега, почти всяка седмица купуваме по един-два пакета. Още повече, че съм си в къщи и разполагам с достатъчно време, за да експериментирам. Така де, да меся и точа.

Тази питка направих наскоро за едно гостуване на майка ми и баща ми, които дойдоха да ме видят преди операцията. Идеята беше да обядваме с питка и леща яхния (специалитет на Христина, който тя приготвя божествено), но нашите, понеже са образцови гости, си дойдоха с кюфтетата и сармите и съботният лек обяд се превърна в тежка празнична софра. Лошо няма, както се вика. Това, което на мен ми хареса, беше, че баща ми, който си обича белия заводски хляб и почти никога не прави компромиси, предпочете да хапва от питката вместо нарязания хляб.


Необходимите продукти

  • 200 гр.кисело мляко / ½ кофичка /
  • 1 яйце
  • 20 гр.мая за хляб / ½ кубче или едно пакетче суха мая/
  • 1 шипка сода за хляб
  • 2-3 с.л. зехтин
  • по-малко от 1/2 с.л. сол
  • по-малко от 1 ч.л.захар
  • 500 гр. брашно (тип 500)
  • 50 гр. масло
  • 100-150 гр. сирене (по желание - аз не съм слагал)
  • 150 гр. кашкавал (по желание за поръсване)

Постоплих малко млякото в микровълновата, за да разтворя в него маята. Стори ми се странно, че в рецептата няма нито вода, нито мляко, но такава я видях във форума на "Гответе с мен".

В киселото мляко с маята разбих яйцето, прибавих солта, захарта, зехтина и щипката сода (особено внимавах със содата, защото баща ми много я мрази) и сместа добавих към брашното. Замесих меко тесто и го оставих покрито за няколко часа да удвои обема си. Определено помага, ако не бързате с печенето и можете да си позволите да почакате тестото да набъбне.

По някое време, когато тестото взе да прелива от купата, го замесих още веднъж, разделих го на три топки. Всяка топка разточих на дебели кори приблизително с кръгла форма. Всяка кора намазах с краве масло, а ако ви се хапва питка със сирене, тук е мястото да го използвате. Върху намазаната кора сложих втората. Отново намазах и върху двете сложих третата. Принципно ако имате повечко тесто, може да го разточите и на чегири кори. Последната не се маже с масло, нито се наръсва със сирене.

Сложените една върху друга кори се нарязват на ленти с ширина 3-4 сантиметра, като всяка лента се усуква и така се слага в тавата.

Наредената питка отново я оставих за около 45 минути в тавата да си се надигне. Понеже използвам касеролите на Индженио, не мажа тавите, но ако вашите не са с незалепващо покритие, е добра идя да ги намажете преди да наредите питката.

Пекох на 180 градуса за поне 40 минути, но честно казано – не се ангажирам с точно време, защото на няколко пъти спира тока. Малко преди да извадя питката я наръсих с настъргания кашкавал.

6 коментара:

Dani каза...

Поздравления,страшно апетитно изглежда. Наистина няма течности в рецептата, но явно става много добре!

Еoc каза...

Не бих и помислила за купешки хляб при тази питка :)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
di_ani каза...

Звучи и изглежда страхотно,
а с този апетитен загар -
неустоима е...
Поздрав и успешен ден, Диана

emilia каза...

мисля, че Вие сте професионалист или най-малкото готвач по призвание, поднасям комплиментите си!

emilia каза...

ето за тези пилешки бутчета исках да пиша, а коментарът ми отиде при завъртяната пита, дето дори не я бях прочела! Тези бутчета с шам фъстък направо ми разпалиха въображението, а с гарнитурата с грах и арпаджик направо ще ме довършат, бих искала да ги опитам и скоро ще взема да ги направя.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...