Добре поне, че сега от време на време е слънчево и гледката през прозореца не е толкова депресираща. А иначе – подобрявам се. Не с темповете, с които ми се иска, но стига с това искане, кой знае за него каква би била цената.
Хубавото е, че поне измислих как да пиша легнал. Добрия стар лап-топ бе изтупан от прахта и реабилитиран за служба – запасняк, но все още в бойна форма.
И понеже се опитвам да стоя всеки ден по малко по-дълго на крака – вече имам и възможност да се повъртам по малко и около печката. Е, не ми е препоръчително да използвам фурната – навеждането ми е строго забранено (макар че 15-те години народни танци са ми създали достатъчно добър навик за клякане с изправен гръб във втора позиция), но пък котлоните са ми напълно достъпни. А има толкова лесни и вкусни неща, които могат да се приготвят набързо. Ето една, която особено ни се услажда.
Необходимите продукти (за две порции)
- 1 опаковка (120гр.) бекон на слайсове (ние използваме този на Тандем)
- 18-20 лукчета (арпаджик или от т.нар. „био” лук дето продават в Хит)
- 1 и ½ ч.ч. замразен грах
- 2 с.л. зехтин
- сол
- ч. пипер
- мащерка
Принципно рецептата е на Гордън Рамзи, който я използва като гарнитура, но според мен е напълно достатъчна да се използва и самостоятелно, например за вечеря.
Готви се бързо и единственото по-пипкаво нещо е беленето на лукчетата. След като това е готово – ви остават не повече от 20-тина минутки готвене.
След като зехтинът е добре загрял слагам лукчетата и запържвам, докато придобият желания цвят. Добавям предварително нарязания на парчета бекон и продължавам с бъркането докато и той не покафенее приятно. Добавям граха – направо както си е замразен – водата в него допълнително спомага за омекването на лукчетата. Сол и пипер на вкус и задължително мащерка за уплътняване на вкуса и ароматите.
Това е. Никога не съм го опитвал студено, защото не остава ;). Особено е подходящо като гарнитура на пълнени пилешки бутчета с шам фъстък, за които съвсем скоро ще пиша.
п.п.
Все още никой не ми е препоръчал книга за четене. Жанрът няма значение – всеяден съм. Хайде, че скоро ще изчета целия Лукяненко. За пореден път.
3 коментара:
ммм това звучи много... бързо, лесно и вкусно (без асоциации:) - ще го пробвам, обожавам грах. Аз сега препрочитам Землемория и съм във възторг, но предполагам че това ти е ясно:) но на английски е различно - и по-хубаво, както винаги когато се чете в оригинал:)
поздрави и да се оправяш!!!
Ю.
Страшно добре звучи. Аз правя нещо подобно, но при мен е с картофки. Последната книга, която четох и страшно ми хареса е ;"На юг от Бонд стрийт" от Пат Конрой. Други негови книги са :"Принцът и приливите", който е филмиран и "Блус в лятна нощ", която също е страхотна. Приятно четене:)
Привет! И при мен положението е почти същото :))) - някакъв сополив вирус ме затвори вкъщи и вчера съм опекла четири вида сладки, приготвих вечеря и изчистих къщата... не ме свърта - затова днес съм на работа - малко им подсмърчам, но пък нали донесох сладки, затова кротуват :)))
Иначе аз последно с особен възторг прочетох "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни - чудесна книга!
Поздрави и бързо оздравяване!
Калина
Публикуване на коментар