17.01.2010 г.

Терин с пушена сьомга и крем-сирене

Колкото и да се опитвах да си спомня, така и не можах да се сетя в кой филм главния герой минаваше покрай някаква стена с надпис: " Когато хората си правят планове за бъдещето, Господ си умира от смях”... (... дали пък не беше „Белите не могат да скачат?...) Но това не е и толкова важно. Работата там е, че и аз се поддадох на „изкушението” и поне две седмици преди рождения ми ден започнах да правя планове и да търся рецепти и идеи за купона. Дори ходих на пазар и напазарувах продукти за парти с 35 човека. В един момент разполагах с около 60-тина кошнички за хапки и въобще... за момент наивно си повярвах, че ще мога да преодолея инерцията на житейските ни и инфраструктурни проблеми и въпреки липсата на ток ще успея да се подготвя подобаващо. Е, както колегите знаят – почерпката беше само от сладките, които приготви Христина.

Няколко дена по-късно, когато вече нямаше нужда да бързам и рождения ден беше „спасен” от негърчетата, домашните трюфели и еклерите на Христина, си казах, че щом продуктите така и така са на лице би било добре да ги оползотворя. Така де, всеки ден с любимия човек е празник, защо „обикновените” вечери да нямат леко празничен привкус? Ето така в няколко поредни вечери направих една по една повечето от идеите, които бях приготвил за рождения си ден. Без излишта скромност ще си призная, че много ни харесаха. За съжаление, само ние си ги опитахме....

На рецепта за този терин е от сайта на списание "Меню", където могат да се намерят много добри идеи за парти-хапки.


Необходимите продукти:

  • 4 големи филии черен хляб - аз взех от немските ръжени хлебчета без брашно
  • една опаковка крем-сирене "Филаделфия"
  • 2 с.л. доматено пюре или лютеница
  • 1 ч.л. лютив червен пипер
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 ч.л. настърган хрян (или хрянова паста)
  • 1 ч.л. настърган джинджифил (или изсушен)
  • 2 с.л. нарязан копър
  • 150 - 300 гр. пушена сьомга (според предпочитанията)

След като проверих какво е "терин" - се оказа, че това е гледжосан съд за печене с отвесни стени и правоъгълна или овална форма. По името на съда, гозбите които се готвят в него, имат подобна форма - явно се наричат "терин"-и. В този случая, мисля, че изборът на име е продиктуван от формата на ястието преди да се нареже на хапки.

И така.

От крема-сиренето направих два пастета. Към първата половина добавих лютеницата, червения пипер и чесъна, а към другата - лука, хряна, копъра и джинджифила. Принципно може да се отдели и от двата вида пастет по малко за украса, но ние нали готвихме за домашно ползване, та си спестихме орнаментиката.

В основата се слага една филия. Намазва се с малко от бялата смес, покрива се със сьомга, слага се и от оранжевата смес и отгоре се поставя следващата филия. Следва се тази последователност докато не свърши някой от продуктите и се завършва отново с филия.

Теринът се опакова с фолио и се слага във фризера за 40-50 мин. Ако се направи сутринта, ще е идеален за вечеря с чаша бяло вино.

Преди сервиране нарязах терина на пастички. За по лесно първо го надупчих с клечките за зъби и след това рязах около тях - иначе шансът конструкцията да се разпадне е доста голям.

Вечеряхме със салата от краставици, копър и ябълков оцет и зелени маслини за гарнитура. Комбинацията беше отлична, особено с чаша леко, трапезно бяло вино.

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Вкусно! - както винаги :-D

Рецептата ми допада много! - харесвам съчетанието на черен пълнозърнест хляб с 'Филаделфия' и пушена сьомга - мхммм! - :-) Особено в добавка на препоръчаните от теб подправки, вид салата и трапезно бяло.. Комплимент!

Илияне, желая здраве и добър късмет и.. надявам се, нямаш нищо против..?

Поздрави!

Ilio каза...

Против?!!..
Всъщност, много благодаря! Много ми допадна идеята на блога и го включвам в тези, които следя. Благодаря и за пожеланията - май тази седмица ще ме оперират (евентуално в понеделник) и много се надявам всичко да е наред.
Поздрави и спорна седмица!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...