28.01.2010 г.

Орехови трюфели със стафиди

Ако не ме лъже паметта, рецептата за ореховите трюфели Христина намери в списание Бон Апети преди няколко години. Направи я веднъж, при което аз останах потресен и лудо влюбен в ароматните сладки трюфели, и след това поне година отказваше да ги направи отново. Мисля, че причината не беше в сложността или трудоемкостта на рецептата, а зверският ми апетит и фактът, че за отрицателно време изядох почти цялата партида, която, както се вижда и от необходимите продукти по-долу, си беше калорийна бомба от значителен мащаб. Струва ми се, че до този момент тази рецепта е правена три, най-много четири пъти в къщи, като само единият път беше за домашно ползване, а в останалите случаи беше за почерпка за повод. Както всяко хубаво нещо и тези трюфели не са „полезни” за талията, но по веднъж на година или.... да речем – сезон, не виждам защо човек да не си ги позволи.

Последно Христина, която си е майсторката на рецептата, направи от трюфелите за рождения ми ден и те бяха благополучно „изметени” от колегите в офиса за нула време.


Необходими продукти:

  • 50 г стафиди
  • 50 мл тъмен ром
  • 200 г шоколадови бисквити (нио обикновено използваме „Закуска” на „Победа”)
  • 50 г орехови ядки
  • 50 г кафява захар
  • ½ ч. л. канела
  • 50 мл течна сметана
  • 250 г натурален шоколад
  • 80 мл глюкоза
  • 125 г смлени орехи

Приготвянето на трюфелите е в общи линии много лесно. Стафидите се мариноват в рома за около 1 час. Шоколадовите бисквити се смилат на „брашно”, смесват се с кафявата захар, канелата и ореховите ядки. В малка тенджера се загряват сметаната заедно с шоколада и глюкозата, докато се разтворят. Сместа се излива при смлените бисквити и се добавят стафидите. Омесва се и се оставя да стегне в хладилник поне за няколко часа. Може и за през нощта.

От вече изстинаталата смес се оформят топчета и се овалват в смлените орехи (или както направихме ние миналия път - в кокосови стърготини), като при овалването се дооформят. Поставят се в хладилник да стегнат.

Когато рецептата я приготви за домашно ползване, вместо на топчета, Христина оформи „тестото” на „салам”, уви го във фолио и така го сложи в хладилника да стегне. Въпрос на вкус. Само една препоръка – по-големите топчета са по-вкусни.

5 коментара:

катя каза...

Точно се ровех за рецепта на нещо малко и сладко, като хапки, за рожден ден. Начинът на приготвяне и продуктите много ми допадат. Поздрави за чудесния блог. А това е за добро настроение :) :) и още нещо http://kokosharnik.blogspot.com/2010/01/blog-post_27.html

Иван Т. каза...

Сам го казваш - колкото са по-големи топчетата, толкова са по-вкусни! Крайно време е да започнат да ги правят с размери на топки за тенис! :)

катя каза...

Направих ги, много съм доволна. Благодаря за рецептата! Препоръчвам ги в моя блог, надявам се нямаш нищо пртив http://kokosharnik.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html

Илиян Димитров каза...

Разбира се, че нямам. Радвам се, че са ти харесали, а също и че си сложила линк.
Хубав ден!

Анонимен каза...

Looks compulsive or concerned will still only drive your boyfriend or girlfriend even further, so be sure you how to win him back
periods! [url=http://www.sme-community.com/index.php?do=/blog/159511/the-best-way-to-get-your-ex-back/]how to get your ex back[/url] Be wary of relationship
and are some of the options for this success. Erotic miraculous
will be the miracle which only resembled sexual category jobs in http://www.

juyou51.com/link/42119 you are in hazard of being underneath suspicions of tormenting.


Here is my web page - how to get ex back

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...