За приготвянето на месото:
- 500-600 гр. телешко месо от бут
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. чили паста
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 с.л. масло
- 100 мл. червено вино
- 300 мл. вода
- 1 консерва грах (средно голяма)
- 1 глава лук
- 1/2 морков
- 2 с.л олио
- 120 мл. доматен сок
- чубрица
- сол
- захар
- 1 ч.л. червен пипер
За граховата яхния, първо нарязаният на ситно лук запържих до златисто в сгорещеното олио, добавих консервата грах и посолих. След минутка - две добавих и нарязаният на кръгчета морков, доматения сок, една щипка захар и червения пипер и оставих да къкри 20-тина минути. По някое време като реших, че вече е почти готов - поръсих с чубрицата.
Виж, телешкото ми отне значително повече време, да го приготвя. Като начало нарязах месото на парчета и го мариновах с меда и канелата. Разбърках добре и оставих за малко повече от час да си поеме ароматите. Непосредствено преди да пристъпя към готвенето добавих и лъжица чили паста за пикантност. Да си призная - това си беше чиста случайност - просто в последния момент се сетих за чилито, но добре, че стана така защото месото страшно добре се ароматизира от канелата, пое сладостта на меда, а пикантния нюанс се вмъкна помежду без да отнеме от интензивността на двете основни маринати.
Зехтина и маслото загрях в незалепващия тиган и към него прибавих маринованото месо. Пържих около 6-7 минути, като обърнах парчетата поне веднъж да се изпържат от двете страни, след което добавих виното. Притворих тигана с капака му и оставих така докато се редуцира виното, като през минутка поглеждах дали парчетата нямат нужда от обръщане. След като виното започна да придава препечен вид на парчетата месо добавих водата и оставих 20-тина минути всичко да се задушава под капак. Накрая, преди да сваля от огъня посолих. Някъде бях чел, че телешкото не се посолява в началото на готвенето, защото солта правела месото сухо.
Сервирането на месото и граха си е по избор на готвача. Може месото да се добави към граха преди да се сервира за да се смесят ароматите, а може в сервирания грах да се поставят парчетата месо.
Само да спомена, че Христина страшно хареса рецептата, а аз факта, че тя си облиза пръстите ;)
4 коментара:
Мариноването с мед и канела не го ли прави сладникаво?! Иначе рецептата изглежда чудесно. От коя част на телето трябва е месото?
Сладката жилка е всъщност акцента, който прави рецептата интересна. Със сигурност вкусовете не си противоречат, а се съчетават. А за часта на телето - аз използвам шол.
Благодаря за отговора:)
Изпълних рецептата, получи се добре. Мисля, че трябва да не се слага канела - аз сложих по-малко количество, а тя превзе с аромата си всички съставки.
Публикуване на коментар