28.07.2009 г.

Ореховки

Смятам, че човек трябва постоянно да излиза от своята „зона на сигурност” (comfort zone), да се предизвиква и да опитва нови и различни неща. В края на краищата – живеем един живот... Ако сега не опитаме всичко, което искаме - кога?

Именно на този принцип реших да изпробвам да си направя ореховки. Първите ми опити бяха преди години и бяха доволно сполучливи, така че когато на Христина и се прияде нещо с орехово, аз бях готов и не се двоумих дълго. Още повече, че рецептата е наистина лесна и вкусна.

Необходимите продукти:

  • 4 белтъка
  • 6, 7 с.л. захар
  • 200-250 гр. орехи
  • 1 ч.л. канела

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с миксер със захарта. Принципно си мисля, че е добре да станат на нещо подобно на сняг, но за целта белтъците трябва да са студени, съдът, в който се разбиват – сух, и да няма остатъци от жълтъците. Поне при последната партида не ми се получи перфектно, но това не се отрази съществено на вкуса.

Орехите ги смелих (тирирам-тирирам) с мелничката за орехи и ги смесих с канелата. После орехите отидоха при разбитите белтъци и внимателно бяха омесени на лепкаво тесто.

Технологията на правене на ореховки е доста лесна. С лъжицата се взема от микса и се разстила върху хартия за печене в желаната форма. Не се работи с ръце. Като се напълни работната площ на хартията за печене ореховките се слагат в предварително загрятата до 150 гр. фурна.

Пекат се докато станат златисто-кафяви. Възможно е, ако не се остави достатъчно място между ореховките, при печенето те да се слепнат на една голяма ореховка, но това не виждам как може да е проблем.

Ореховките се оставят да изстинат на хартията за печене, което си е предизвикателство като се има предвид, че вече цялата къща най-вероятно ухае на печени орехи и канела. Като поизстинат отлепянето от хартията е много лесно.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...