Още една рецепта от Иван
На първо място – трябва много добре да се измият, за предпочитане с телена четка или домакинска тел под струя вода.
Второ – трябва да се отстрани водораслото, за което те се захващат са скалите, тъй като при топлинна обработка мидите се отварят.
Оттук идва и третия важен момент – неотворилите се миди трябва да се изхвърлят, тъй като нaй-вероятно са развалени.
Необходими продукти (за 2 порции):
- 300 гр. миди
- 3 с.л. нарязан магданоз
- 2 с.л. extra virgin зехтин
- 1 ч.л. захар
- 250 гр. смлени пресни домати или консерва от белени домати
- 3 скилидки чесън
- 200 гр. лингуини
Изчистените миди се поставят на умерен огън в тенджера, в която се добавя малко вода на дъното, около 250 мл.
След 2 минути се изваждат тези, които са се отворили и се поставят в отделна чиния. След 1-2 минути тази операция се повтаря. Както стана дума, мидите, които упорито отказват да се отворят, се насочват към кофата. Чинията с мидите се поръсва с 1 с.л. от скълцания магданоз и се оставя настрани, а водата, в която са се задушавали, се прецежда през марля. Аз, поради липса на такава, го направих през филтър за кафе-машината. Важен е крайният резултат – трябва да се получи бледо бял бульон.
Чесънът смачква и се запържва в зехтина за кратко, така че да не потъмнява. Към него се добавят смлените домати и захарта, посолява се на вкус и всичко се оставя на умерен огън за 15 минути, докато цветът на доматите започва леко да потъмнява.
Междувременно лингуините се сваряват в много силно вряща вода, според указанията на опаковката. В моя случай това беше за 8 минути, след което те се отцеждат и се разбъркват с 1 с.л. зехтин и се изсипват в голяма купа.
В доматения сос се добавя бульона от мидите и се усилва огъня, като се оставя така още 10 минути или докато се сгъсти. Накрая се добавят мидите, всичко се разбърква и след 2 минути се дръпва от котлона.
В купата със лингуините се изсипва доматения сос със мидите поръсва с 2 с.л. магданоз.
Върви много с изстудено бяло вино, но тъй като не съм кой-знае какъв познавач на вината, леко се затруднявам с избора на конкретен сорт :)
1 коментар:
Как говорилось на Seexi.net Любит ли он меня? Будем ли мы сообща? Надолго ли наши отношения?
Это действительно очень для меня важно! Спасибо.
Если нужны вопросы-задавайте.
Если кто-то не верит в гадания и гороскопы, пожалуйста не издевайтесь и не оскорбляйте...
Публикуване на коментар