13.11.2013 г.

Зелена пица с яйца

Болни сме. Всички сме болни. Децата кашлят и са сополиви, а аз съм на антибиотици. В градинката казаха, че сезонът бил такъв - децата много се разболявали. Дарито ходи три дена преди да се разболее. Предния ден пред мен една баба остави детто си кашлящо с къртеща се кашлица - на въпроса ми защо пускат детето в градината болно, лелката се огледа и каза "Кое дете, аз не съм видяла". Главната сестра се оправда, че били само две, а входовете били три и нямало как да ги покрият. Да съм и влезел в положението. Отказах - това беше смешно оправдание. Повиших тон, тя започна да се оправдява. Казах й, че най-вероятно до петък дъщеря ми ще е болна. Беше вторник. Тя замълча виновно. Аз сгреших - още в сряда тя беше с обилни секрети и не спа цяла нощ защото се давеше в тях и се паникьосваше в просъница. После се разболя Коки, а сега съм аз. Наистина, на много неща ги учат в градинката и в това отношение съм много доволен. От друга страна понякога се чудя защо си го причинявам на децата и ми идва да проявя настилие към служителите там. В същото време не мога да ги разбера тези майки с безотговорно поведение, които пускат децата си на градина болни. Според мен при подобно поведение и отношение трябва да се забранява достъпа на децата им до държавни детски градини. Малко е крайно, но ей богу, защо те трябва да причиняват това на децата ми!? С какво право?! Като не могат да бъдат отговорни към обществото и държавата трябва да бъде безотговорна спрамо тях. Или поне аз бих бил.


Необходимите продукти:
1/2 порция оранжево тесто или готово тесто за пица
1/2 пакет замразен спанак
1 гл. малък лук, нарязан на ситно
4 яйца
150 гр. кашкавал
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

1. Сотирайте лука в дълбок тиган с нагорещени вода и зехтин за няколко минути докато леко омекне. Сложете спанака и го оставете да се опусне и задуши под капак, като разбърквате често и го начупвате в движение. Овкусете със сол и черен пипер.
2. Включете фурната на 250 гр.
3. Докато спанака се задушава разстелете тестото върху предварително намазнена тава.
4. Щом спанакът достигне кашо-образно състояние го махнете от огъня и го разстелете върху тестото. Сложете пицата във фурната и я намалете на 220 гр.
5. След 5 минути извадете пицата и поръсете с половината от настъргания кашкавал. Направете с лъжица място за яйцата и ги чукнете отгоре. Върнете пицата във фурната за още 15 - 20 минути или докато яйцата са готови.
6. След като извадите пицата я поръсете докато е гореща с останалия кашкавал, за да се поразтопи върху яйцата. Оставете 5 минути да поизстине преди да сервирате.
Да ви е вкусно!

1 коментар:

Анонимен каза...

Хм, и аз винаги съм се възмущавала на такива майки, но си давам и сметка, че е напълно възможно тази майка да няма друг избор, ако вземането на болничен означава работодателят да я нарочи и при пръв удобен случай да я изрита. Сложно е...Не майките са виновни, а системата, която институционализира децата, за да може родителите да и бачкат. Това обаче изобщо не е кулинарно, а пицата е страхотна! Милена

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...