16.11.2013 г.

Вкусна пилешка супа с броколи и хрян

Някои казват, че хубавата супа е най-трудният тест за добрия готвач. Е, ако нямате претенции да кандидатствате за позицията, винаги може да приготвите супа с продуктите, които имате в хладилника. Италианците дори са й измислили и име - Минестроне. В случая не ставаше въпрос за италианската традиция да се заместват основни подукти с паста, а по-скоро да направя здравословна бистра супа, в която да не използвам стандартните зеленчуци за пълнеж - картофи и ориз и да си спестя фидето (в интерес на истината не съм убеден, че имаме фиде в къщата - Христина каза, че имаме). Навремето, когато баща ми се заемаше с готвене, в супите му за овкусяване слагаше по едно ЦЯЛО пиле (за сметка на бульона, който някак се губеше между месото, картофите и ориза). Супите бяха неимоверно невероятни, но някак създаваха впечатлението, че баща ми малко.... хм, мами, за да постигне феноменалния им вкус.
Всъщност, за да е наистина вкусна пилешката супа, тя трябва да се направи с истински бульон от сварено пиле. При всички останали случаи супата стои постна. А употребата на сухи, полу-сухи, мокри и всякакви други бульони си е направо обидно, освен, че не е никак полезно, но това вие си го знаете. Само за последно искам да кажа, че супата се получи уникално вкусна и не трябва да се колебаете да си я приготвите, въпреки нетрадиционните съставки. Препоръчвам горещо!



Необходимите продукти
1 гл. лук, нарязан на ситно
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 литър пилешки бульон
1 литър вода
1 цяло бутче и 2 пилешки крилца
голямо парче целина (колкото 4 кибритени кутии), нарязано на кубчета
1 червена чушка, нарязана на малки парчета
1 голяма "роза" карфиол, изчистена и нарязана на цветчета
1/2 глава броколи, изчистена и нарязана на цветчета, а стъблата на кръгчета
сол и черен пипер
по 1 ч.л. настърган хрян (със сметана) на порция при поднасяна (по желание)
3 с.л. лютеница
1 ч.л. чубрица

1. Сложете едно цяло пиле с около три литра вода и 1с.л. сол в голяма тенджера, за да го сварите. След като водата кипне, отпенете пилето няколко пъти и добавете нарязаните моркови, лук, целина и чушка.
2. След около 25-30 минути оттеглете от огъня, извадете много вниматено пилето, за да не се опарите, отделете едно цяло бутче и двете крилца, махнете кожата (не понасям кожа в супа), обезкостете ги и върнете само чистото месо в супата. Отделете половината бульон за готвене на останалото пиле.
3. Долейте около литър вода, сложете трите лъжици лютеница и добавете карфиола и броколите. На този етап всичко в супата става за ядене, така че опитайте бульона и ако има нужда добавете сол и черен пипер.
4. Засилете котлона, за да кипне супата, после го намалете, сложете чубрицата и оставете  супата да къкри още около 10 минути. После спрете котлона, оставете супата на него за още 5 минути докато броколите и карфиола омекнат до идеалната степен.
5. При поднасяне предложете по 1 с.л. настърган хрян към всяка порция - получава се нещо феноменално!
Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...