4.11.2013 г.

Лесни мъфини с тиква и локум

Наскоро ме поканиха за интервю на тема мъжете в кухнята от hera.bg Тук и тук може да видите текста на интервюто. Това е рецептата, която споделих с тях.


Необходимите продукти за 12 броя мъфини
1 ч.ч. сварена (сладка) тиква, ако не е - добавете още 1/4 ч.ч. захар към рецептата
2 яйца
2/3 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилия
1 ч.л. канела
1/2 кутия обикновен локум, нарязан на дребно и пудрата захар от кутията
щипка сол
1/2 ч.ч. начупени орехи (по желание)

1. Включете фурната да загрява на 200 градуса.
2. Сложете сварената тиква, заквасената сметана, яйцата, олиото и захарта в купа и разбъркайте добре с бъркалка до хомогенност. Добавете сухите съставки и бъркайте до получаване на кексово тесто. Оставете настрана за няколко минути да се отпусне. През това време нарежете локума на дребно и го добавете към тестото. Ако използвате орехи - добавете и тях. Разбъркайте добре със шпатула. Трябва да получите мокро, лепкаво тесто.
3. Разпределете в тава за мъфини хартиени формички за печене и ги напълнете почти до ръба - да останат 5 мм., например.
4. Печете за 25 минути, като проверите мъфините на 20-тата минута. Преди да ги извадите опитайте дали са се изпекли като ги продупчите с клечка за зъби. Ако излезе суха, значи са готови. Внимавайте да не улучите някое локумче, ако го направите опитайте пак с друга клечка.
5. Извадете мъфините и ги оставете за 5 минути да изстинат преди да ги извадите от тавата. Оставете ги върху решетка да изстинат напълно. Внимавайте, горещият локум може да ви опари болезнено.
Да ви е вкусно!

2 коментара:

Екатерина каза...

Честита медийна изява! Предполагам, че е много забавно и бих искала да го прочета:)! *Линкът не работи. Поздрави!

Ilio каза...

Благодаря Candy - поправих линковете. Скоро мисля да публикувам и цялото интервю без редакциите и съкращенията.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...