Тази рецепта е от сайта на BBC GOOD FOOD и ме спечели с това, че ядките в нея не фигурират като част от тежък сметанов сос (каквато е традиционно приетата комбинация между пъстърва и бадеми) към иначе изпържената риба. Оригиналната рецепта е с кедрови ядки, но аз я приготвих с бадеми. Рибата се приготвя изключително лесно и бързо и определено е много вкусно попадение.
Необходимите продукти - 4 филета от пъстърва
- 50 гр. хлебни трохи или галета
- 1 с.л. меко масло
- 1 малка китка магданоз (нарязан на дребно)
- настърганата кора от един лимон
- сокът от един лимон
- 25 гр. или 2 с.л. натрошени бадеми (може и кедрови ядки)
- 1 с.л. зехтин
Наредих изчистените и измити филета с кожата надолу върху намаслена тавичка. За коричката смесих хлебните трохи, маслото, нарязания на дребно магданоз, лимоновата кора, лимоновия сок и половината от натрошените ядки (последните, за по-силен аромат, предварително запекох леко в тигана). Готовата смес разстлах върху филетата, като за идеята сложих и по едно кръгче лимон отгоре.
Пекох на силно загрята фурна (220 за около 5-8 минути).
Готовите филета накрая поръсих с останалите натрошени бадеми.
Пекох на силно загрята фурна (220 за около 5-8 минути).
Готовите филета накрая поръсих с останалите натрошени бадеми.
3 коментара:
Наистина звучи лесно, представям си колко е било вкусно. Сигурно и с други ядки ще се получи добре, казваш кедрови а?
М, да, определено смятам, че и с кедрови ядки ще се получи страхотно.
Curiously, but it is not clear
Публикуване на коментар