24.10.2014 г.

Стратаница

Не си мислете, че съм открил топлата вода - просто имах само 4 останали кори за баница, а трябваше да нахраня четирима души. И ми се наложи да импровизирам. Така се получи нещо средно между страта и баница - или страт-а-ница. Но понеже беше наистина вкусна - споделям резултата.



Необходими продукти
4-5 кори за баница
2 филии хляб
6 яйца
100-150 гр сирене
10(тина) с.л. олио
1/4 ч.ч. прясно мляко (газирана вода)


Приготвянето е като стандартна баница с малката разлика, че в плънката освен яйцата и сиренето слагате и двете филии нарязани на кубчета.
1. За плънката - разбивате яйцата и ги разбърквате със сиренето и нарязаните на кубчета филии и няколко с.л. олио. Намазвате дъното на тавата и слагате първата кора. Щедро ръсите от плънката. Слагате втората кора, поръсвате с 1 с.л. от олиото - повтаряте с плънката, слагате третата кора, намазнявате и потретяте с плънката. Завършвате с последната кора.
2. Разбивате останалите две яйца с прясното мляко и няколко лъжици олио. Поливате баницата и я пораздвижвате, за да стигне заливката навсякъде.
3. Печете на добре загрята фурна (200С) за 30-тина минути.
4. След изваждане поръсвате със студена вода и покривате плътно с кърпа, за да се позадуши.
Да ви е вкусно!

9.10.2014 г.

Бавно печено свинско (pulled pork)

Това е един от най-любимите ми спецалитети - бавно печено месо с апетитна коричка. Идеята е да се имитира печене в пещ, но в домашни условия. А рецептата е идеална за много гости и е особено подходяща ако навън времето е студено и мрачно - осигурява много ядене, а и затопля къщата.... Месото става разкошно и не е сухо, а е крехко и разпадащо се - мечта! Нали знаете - хубавите неща стават бавно.


Необходимите продукти
2 кг. свински бут без кост или друго евтино парче, но да не е много мазно (аз си поръчах от Вашата месарница)
2 с.л. червен пипер
2 с.л. кафява захар
1 с.л. сол
1 - 2 ч.л. черен пипер
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица
1 ч.л. риган
щипка канела (по желание)
1 ч.ч. червено вино

1. На първо време смесете всичките подправки. Измийате леко месото и го подсушете добре. Поръсете го щедро със сместа и го обтрийте добре. Опитайте се да сложите цялата смес върху месото. Ако имате време и търпение - оставете го за час (на открито) да поеме от ароматите.
2. Сложете месото във фурната и я включете на 120 гр. 
3. След три часа - извадете месото и го полейте с червеното вино. Върнете го обратно във фурната.
4. След още 3 часа залейте месото със соса и засилете фурната на 180 градуса.
5. След 30-45 мин извадете месото увийте то в алуминиево фолио и го оставете да си почине за поне 30 мин.
6. Сложете месото върху дървена дъска и си вземете ВИЛИЦА - да, вилица, защото е толкова крехко, че не се реже с нож, а се разпада.
Да ви е вкусно!


6.10.2014 г.

Лесен чийзкейк

Чийзкейкът е от онези сладкиши, в които се влюбваш за цял живот. Принципно има много тънкости при приготвянето му, но ако не сте особено придричиви за вида и повече държите на вкуса може да го приготвите по тази рецепта.



Необходими продукти:
500 гр. Маскарпоне
200 гр. заквасена сметана
2 яйца
1 жълтък
1 ванилия
1 ч.ч. (или по-малко) пудра захар
1 с.л. царевично нишесте
3/4 опаковка шоколадови бисквити Еверест
70 гр. краве масло
сладко от ягоди

1. Смилате бисквитите с блендер на трохи и ги заливате с разтопеното краве масло. Поразмесвате и разпределяте по дъното на 18 см тавичка. Вземате чаша с плоско дъно и внимателно притискате по дъното, за да се получи равен пласт.
2. Разбивате Маскарпонето, заквасената сметана, яйцата, ванилията, нишестето и пудрата захар (всички останали продукти) до хомогенна смес. Изливате течната смес върху бисквитената основа и печете в предварително загрята на 180 гр. фурна за около 50-55 мин. или докато отгоре кейка леко се припече.
3. ВАЖНО! По време на печенето НЕ отварята фурната. След като приключите с печенето оставяте чийзкейка за 2 часа в топлата фурна. После вадите и като изстине - пъхате в хладилника за няколко часа - по възможност за 1 нощ.
4. Добре изстуденият чийзкейк заливате с любимото си сладко - в моя вариант от ягоди.

Да ви е сладко!

Пълнени камби с нахут

Една бърза рецепта с коледен дух, която може да използвате както като основно ястие, така и за гарнитура към някакво печено месо.


Необходими продукти:
8-9 камби
1 консерва нахут
1 морков
1 глава лук
парче целина
сол и черен пипер на вкус
джоджен
чубрица
1/2 с.л. червен пипер
мазнина


1. Нарязвате лука, моркова и целината на дребно и ги запържвате (или задушавате с олио и вода) докато омекнат и получат лека карамелизация. Посолявате и добавяте черен пипер.
2. Добавяте нахута и бъркате докато започне да къкри. Добавяте червения пипер, чубрицата и джоджена и отново посолявате на вкус. Разбърквате още няколко пъти, спирате котлона и оставяте съда на него, като продължавате да бъркате от време на време.
3. Изтърбушвате камбите и ги пълните с приготвената смес. Нареждате ги в тава, сипвате един пръст вода (или бульон) и печете на 180-200 градуса докато камбите леко се препекат.
4. Да ви е вкусно

Внимание - готовите камби са меки и лесно се разпадат, за това подходете към сервирането им с подобаващо внимание. 


Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...