16.01.2014 г.

Кленов чийзкейк с лешници и банани - без печене

За много години на всички! Бъдете здрави, хапвайте вкусно и не се оставяйте обстоятелствата, другите или собствения ви мързел да ви ограничава. Имате един живот - живейте го на максимум.
За тази година много ми се иска да намирам повече случаи да готвя с Божидара. Ето и първата ни съвместна рецепта за годината. Получи се разкошен сладкиш, от който за мое най-голямо съжаление опитах само три хапки. Иначе Христина, Коки и баба Краси също много го харесаха. Дарито не го одобри, но както и друг път съм казвал - това не е нещо ново, различно или неочаквано - все още не съм сготвил нещото, което тя да хареса - та се надявам тази година евентуално да успея....
Знам, че кленовият сироп едва ли е от нещата, които имате вкъщи, но според мен си заслужава 15-те лева за 250 мл. - невероятно ми е вкусен, а и има и множество полезни свойства. Аз не бих си го спестил - всъщност той прави рецептата за този сладкиш толкова разкошна. Опитайте!

Необходимите продукти:

1 бр. сирене Филадерфия
40 гр. краве масло
5 бисквитки Орео
2 с.л. кленов сироп
50 гр. смлени лешници
1/2 лимон
1 банан
2 блокчета млечен шоколад
1 ч.л. прясно мляко






1. Сложете бисквитките Орео в блендер и с няколко пулса ги раздробете на трохи. Сложете ги в купа, залейте ги с разтопеното в микровълнова фурна масло и ги размесете добре да попият. Изсипете всичко на дъното на малка 12 см. форма и ги притиснете добре към дъното, за да направите основата.


2. Сложете крем сиренето в купа, към него добавете кленовия сироп и смлените лешници. Разбъркайте добре. Изсипете получилия се крем върху бисквитената основа.








3. В малка купа изстискайте сока от половината лимон. Нарежете банана на кръгчета и ги накиснете в лимоновия сок, за да не покафенеят. После подредете бананите върху чийзкейка.








4. Разтопете шоколада с млякото в микровълнова печка за 20-30 секунди. Разбъркайте добре докато се получи гладък течен шоколад. После с фриволни движения украсете сладкиша. 







5. Приберете чийзкейка за поне 2 часа в хладилника.

3 коментара:

Екатерина каза...

За много години, живи и здрави да сте и тази малка сладка Бонбонка!!! Страхотно сладко изкушение сте си направили!

gogolina каза...

Ама много сладка помощница си имате :)
Мисля че сладкиша за това е бил разкошен!
За много години!
Живи и здрави и все така усмихнати!

tillia каза...

Много сладка помощница и естествено и чийзкейкът ще е сладък! :)
Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...