4.08.2013 г.

Телешки шницел с доматен сос и маслини

Отдавна не съм публикувал рецепта и си има причина за това. Блоговодител отнема почти всичкото ми свободно време, но пък за сметка на това се превръща в истинска съкровищница за рецепти. Едва ли има нещо, което да не може човек да намери там. Както и да е сега не му е времето за това, защото искам да ви споделя тази рецепта, която току що хапнах. въпрос на импровизация, но се получи особено сполучлива!


Необходимите продукти
1 бр. телешки шницел
сол и черен пипер на вкус
шепа маслини - аз исползвах черни, кафяви и зелени с бадем
1/4 ч.ч. бяло вино

за соса:
Няколко големи домата
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. (пушен за предпочитане) червен пипер
1 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. бяло вино
риган и пресен босилек

парче целина
1 гл. лук
2-3 ск. чесън
1 ч.л. захар


1. Обелете доматите и ги сложете в подходящ съд, посолете и солжете черния пипер, една-две лъжици зехтин, малко риган и ги пасирайте.
2. Нарежете на дребно лука , чесъна и парчето целина.
3. Подсушете телешкия шницел и го покрийте добре с черен пипер и сол на вкус. Загрейте на висока температура оребрен тиган. Оставете месото в тигана да се запече за по 3-4 минути от всяка страна или колкото предпочитате по ваш вкус.
4. Загрейте зехтин на средна температура и запържете лука, добавете чесъна и когато леко омекнат полейте с виното. Оставете да покъкри, за да се изпари алкохола, като бъркате, за да не загорят зеленчуците. Добавете доматения сок и нарязаната целина. Когато соса кипне добавете захарта. Разбъркайте и оставете да къкри докато се посгъсти. Когато сосът е готов - добавете пресния босилек.
5. В подходяш съд - малка тавичка, например - сложете маслините, и ги разстелете по дъното. Върху тях сложете запечатания шницел. Деглазирайте тигана, в който сте запекли шницела и залейте месото със соса.
6. Залейте месото и маслините с доматения сос. Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 200 г. за 20 минути.
7. Сервирайте шницела горещ с маслините като гарнитура.
Да ви е вкусно!

2 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Наистина липсата се усети..:)))),но пък шницелът е повече от прекрасен!

Екатерина каза...

Да ти кажа и тази рецепта ще ни държи сити доста дълго време:) изглежда страшно апетитно! Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...