2.05.2011 г.

Непубликувани рецепти

Всеки кулинарен блогър има тонове от тези. Сигурен съм. Разни рецепти, които някак неусетно са се изплъзнали от вниманието му, останали са в архива като снимка, но рецептата е била безвъзвратно забравена или по някаква друга причина не е минала качествения контрол. Е, това са част от моите. Повечето са плод на моментно вдъхновение и импровизация - повечето са успешни, някои не съвсем. Аз си ги харесвам, и снимките, и спомените. За някои рецепти дори съм склонен да опитам да ги приготвя отново - един вид, да им направя втори прочит и да ги споделя с вас. Ако някоя ви заинтригува повече - пишете, ще я reverse-cook-нем заедно :)


Пълнени гъби с пастърма и бекон
Това беше една бърза вечеря за оползотворяване на каквото беше останало в хладилника. Наслади й се предимно Христина, защото докато я приготвя (а тя накърми Дарито), хапнах на крак каквото имаше, а самите гъби само опитах.


Печени пилешки руладини с ябълки и моцарела
Това е пореден опит да сготвя "здравословна" вечеря. Бяло пилешко месо, печено във фурна с плънка от ябълки. Всички предпоставки за чудесна рецепта са налице, но месото ми се получи малко сухо (може би го пекох твърде дълго). Все още не съм открил как да направя крехко бяло пилешко месо на фурна без да го изсуша прекалено.


Картофени ладии със спанак
Тази рецепта Христина я приготви докато аз й обяснявах по телефона каква ми е идеята. Картофите са предварително сварени, а в плънката има спанак, сирене и кашкавал.


Пълнозърнесто-ръжен хляб с овесени ядки
Това е един от многото хлябове, които съм приготвял в къщи, изпробвайки комбинации от различни видове брашна. Този специално беше много добър, но докато стигна до него и бях съвсем забравил пропорциите... и си останах само със снимката.

Питки пълнени с ... кюфтета

Една идея, която ми хрумна докато се опитвах да измисля подходяща храна за излет в планината. Концепцията е ясна - готови кюфтета в тънко тесто, намазано с жълтък. Имах идеи да доразвивам идеята с кашкавал и разни пълнежи, но поне на този етап след първата стъпка така и не продължих.
Гювеч със свинско
Това е любимата ми гозба. Страшно много я обичам, но не я готвим достатъчно често. Специфичното за тази е, че е с повечко моркови вместо картофи. За гювеча рецептата е класическа и може би затова не съм я сложил в блога.

Коледна пуйка
Това е първата ми и единствената пуйка, която съм приготвял досега. Бдяхме над нея с часове и определено вложихме целите си сърце и душа в приготвянето й и се получи, смея да твърдя, доста добре. Рецептата беше комбинация от поне четири други рецепти, половинато от YouTube. Знам, че я киснах една нощ в солена вода с уиски, а после а пълних и под кожата, и в кухината. Печенето беше приключение и половина, защото по това време нямахме тава с решетка, та я пекох на решетката на фурната, а под нея бях сложил друга тава, в която да се окапва мазнината. Лошо няма - работата я свършихме, но за изваждането на птицата от фурната трябваха общите усилия на минимум двама души - единия да държи решетката, а другия отдолу да внимава с тавата да не окапем цялата кухня.


Парти хапки с пиле къри
Импровизация по позната тема, която приготвих за домашно консумиране на един от рождените ми дни. Христина страшно много ги хареса. Кошничките са от маслено тесто, а плънката е от рецептата за баничките с къри пиле. А да, и резен лимон ;)


Мързелив ябълков пай
Този пай е мързелив, защото го приготвих с готово многолистно тесто. Въпреки това, обаче, десертът беше много вкусен - ябълков, канелен, карамелен, ванилов.... мммм... Слагам го тук, защото плънката, макар и теоретично да знам какво включва, съм сигурен, че беше изимпровизирана и със сигурност включваше... сметана.


Тарталети "Яйца на очи"
Това е една страхотна идея, взаимствана от Димитрана за бърза закуска от многолистно тесто. Хапнахме я за закуска, но бутер соленките имат едно много лошо свойство - много са вкусни, човек не може да им се насити и после шансовете да те заболи стомаха са много големи.


Фокача с песто и моцарела

Рецепта от списание "Good Food", която приготвих за едно гостуване на Коко, Дани и Мими. Най-голямата похвала, която съм получавал е по повод именно на тази фокача, за която Мими каза, че била по-хубава от тази в списанието.


Боб с наденица
Лесна и бърза рецепта, с която оползотворих набързо продуктите, които намерих в хладилника един следобед. Бобът е от консерва, зеленчуците леко запържени. Наденицата е запечена най-вероятно на фурна.


Пилешко с доматен сос с маслини

Още една бърза рецепта. Беше ни останало сварено бяло пилешко месо, с което изимпровизирах бърз обяд. Каквото и да си говорим пърженото пилешко е класика в жанра и стига да не е много придричив, човек може да си го позволява от време на време. Доматеният сос е стандартен с бяло вино, розмарин, босилек и зелени маслини.


Пармезанови кошнички с пиле
Имаше период, през който импровизирах с пармезанови кошнички. Тази рецепта е резултат на опитите ми да приготвя нещо интересно с пармезанови дантелки. Изобщо не помня какво има в плънката, но от снимката ми се вижда, че има печени орехи и нещо сладко....


Баница със спанак и сметана
Класическа баница със спанак, но с готварска сметана. Не знам защо приятелите ми се учудват като им кажа, че слагам мляко или сметана в баниците си... опитайте, със сигурност резултатът няма да ви разочарова.

Талиателе с гъби и ядки
Талиателе със зехтин и цели гъби, подправки и запечени тиквени и слънчогледови семки. Интересна комбинация от вкусове и бърза и лесна вечеря. Ако се не лъжа, на тази рецепта й липсваше хубав студено-пресован зехтин за финална нотка. Така и не се сетих тогава.
Ами май това е. Докато отсявах рецептите, си запазих някои за по-късно, тях все пак ще ги оформя като постове. Добър апетит!

4 коментара:

Rayna каза...

моите предпочитания са за пуйката, хлебчетата, пълнени с кюфтета и картофените ладийки!

Rayna каза...

П.С. оставям ти коментар и на "Ето какво сготвихме"

pharmacy escrow каза...

Я должен признать, мне нравятся продукты, которые заполнения, приятный вкус и добраться до начинки отлично в качестве приза.

Анонимен каза...

Великолепна идея за хлебче, пълнено с кюфте!Толкова подходящо за излет, пикник, градинско парти и т.н. Непременно трябва да доразвиете идеята за почитателите си и с други съвети за пълнежа.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...