2.06.2011 г.

Пилешки бутчета с вино и лук

Понякога имам чувството, че животът ми е водевил - смешно-трагичен, лековат и абсурден до изстъпление. Някои от нещата, които ми се случват, са меко казано нереални, а интензивността, с която ми се случват напоследък, е от една страна плашеща, а от друга истерично смешна. В началото на май, направих поредния безумно скъп ремонт на колата (в подготовка за голямото гергьовденско пътуване до родното Търново), а след два дена тя се запали на магистралата (както си бяхме всички натоварени и преливащи от багаж), на по-следващия ден направих бъбречна криза (ама от истинските - с ходене до спешното и пр.), четири дена по-късно постъпих в болницата за "козметична" операция, след която в продължение на една седмица изглеждах.... като не особено добър професионален боксьор, и след като успях след три седмици да се върна все пак на работа, направих още една криза (тази мина само с гърчене в домашни условия), а след нея се почнаха едни изследвания, едни диагнози и насрочвания на едни операции... И всичко това някак си остана само като "леко размит" фон на живота, който продължи да си тече и да изисква време, внимание, средства, кураж и ... светкавични рецепти за вечеря. За съжаление Животът няма бутон за пауза, а копчето за превъртане (напред) понякога се включва от само себе си и не ти остава нищо друго освен да търчиш подире му и да се опитваш да не изостанеш.




Време: 35 мин.
Порции: 2

Необходимите продукти
2 бр. цели пилешки бутчета
1 глава кромид лук (по-голяма)
1 с.л. масло
1/2 ч.ч. бяло вино
1 кубче пилешки бульон
1 ч.ч. вода
риган
чубрица
  1. Пуснете фурната да загрява на 200 г.
  2. Измийте и подсушете пилешките бутчета. Намажете ги с размекнатото масло и ги поставете на сгорещения грил-тиган да хванат цвят и коричка.
  3. През това време нарежете главата лук на филийки, раздробете ги на пръстенчета и ги разположете по дъното на малка тавичка. Сложете за минута и половина водата в микровълнова печка и разтворете в нея бульона.
  4. След като бутчетата придобият цвят от всички страни, ги сложете върху лучените пръстенчета в тавата. Деглазирайте тигана с виното и залейте бутчетата със соса. Добавете и бульона. Поръсете с подправките, запечатайте с метално фолио и оставете да се досготвят в загрятата фурна за 20 минути. След това махнете металното фолио и оставете във фурната за още 7-8 минутки, докато станат златисти. Сервирайте със салата от свежи зеленчуци.
  5. Да ви е вкусно!

4 коментара:

Ани каза...

Благодаря за хубавата рецепта:)

Kokona каза...

Много лоши неща са се случили, но дано всичко това е вече зад гърба ти и се радваш само на хубави моменти! Рецептата е лесна и чудесна! Точно за забързаното ежедневие.:)

Хубава седмица!:)

Григор каза...

Страхотна рецепта! Пилето става много сочно, а лукът отдолу е страшно вкусна гарнитура. Аз замених виното с една капачка уиски, но пак стана добре :)

Анонимен каза...

нереални, а интензивността, с която ми се случват напоследък, е от една страна плашеща, а от друга истерично смешна. В началото на май, направих поредния безумно скъп ремонт на колата (в подготовка за голямото гергьовденско пътуване до родното Търново), а след два дена тя се запали

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...