28.10.2013 г.

Телешко с нахут и тиква

Експериментите в нашата кухня продължават с пълна сила. Успяхме до голяма степен да оползотворим половината от огромната тиква, която баба Краси ни донесе, а останалата част пораздадохме или прибрахме във фризера.
Следващата рецепта е много интересна комбинация от зеленчуци, която ни осигури вкусна вечеря, а на другия ден хапнахме и за обяд.



Необходимите продукти за 4 порции
парче тиква - 15 х 15 см, нарязана на кубчета
консерва нахут - 800 гр.
две с.л. сушени домати, нарязани на дребно
1 стрък целина, нарязан на ситно
2 моркова, на кръгета
1 глава лук, нарязан на ситно
3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
джоджен щедро количество
мащерка две големи щипки
2-3 зрънца бахар
2 телешки стека

1. Загрейте тиган на силна температура с 2 ч.л. мазнина в него. Овкусете стековете със сол и черен пипер и ги запечатайте на тигана за по 3 мин. от всяка страна. Сложете месото в тава среден размер и я сложете във фурната на 100 гр.
2. Докато стековете се приготвят - сгорещете останалата мазнина с няколко лъжици вода вода в тиган и сложете лука, морковите и целината да омекват под капак. Бъркайте често , за да не загорят. Когато основните зеленчуци са поомекнали - добавете нарязаната на кубчета тиква и сушените домати. Сотирайте под капак, докато тиквата започне да променя цвета си и да поомеква - около 5 мин.
3. Добавете измития и отцеден нахут, разбъркайте добре и подправете с подправките. Извадете стековете и ги покрийте със зеленчуците от тигана. Долейте 1/2 ч.ч. вода и леко разбъркайте. Засилете фурната на 180 гр. и оставете всичко да се запече за 40 мин.
5. Когато извадите ястието от фурната, извадете стековете, нарежете ги на тънки жулиени и ги поднесете върху канапе от нахута и тиквата. 
Да ви е вкусно!



1 коментар:

Анонимен каза...

страхотна рецепта! днес това ще е вечерята! благодаря!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...