25.10.2013 г.

Оранжеви питки с тиква

"Оранжево небето...." е любимата песен на Дарката през последните дни и ме вдъхнови да и приготвя тези оранжеви питки. У нас е тиквено време и след като вече приготвих печена тиква, тиквен кекс, тиквен крем кармел и тиквени мъфини, дойде ред и на тези питки. Не бях много убеден дали ще се получат, още повече, че рецептата беше пълна импровизация, но се получиха много хубави, меки, леко сладки, пухкави.... Ако ви е останала чаша сварена или печена тиква - опитайте - няма да съжелявате.

Необходимите продукти:
1 пакетче суха мая (5 гр.)
2/3 ч.ч. прясно мляко (може да го разредите с малко вода)
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.ч. печена или сварена тиква, пюрирана (моята беше сладка цигулка и я бях пекъл с малко захар)
1/4 ч.ч. зехтин (или малко повече, колкото ви поеме тестото)
бяло брашно колкото поеме за меко тесто - може би около килограм.

за намазване
1 жълтък
1 ч.л. зехтин

1. Леко затоплете прясно мляко, сложете в него захарта и маята и я оставете да шупне за 10-тина минути. 
2. Когато се активизира маята, чунете вътре двете яйца и добавете тиквата. Разбърквате, но не много - после ще падне достатъчно месене.
3. Добавете брашното и солта и започнете да месите. След 5 мин. добавете половината от олиото, а след около още 5 минути месене и другата половина. Признавам си, че ми липсва особена техника и познание за месенето и приготвянето на тестени изделия, но което ми липсва на теория, наваксвам с силово практическо месене.
4. Месете добре, докато се поотпусне глутена от тестото. Като го оформите на топка, го оставете покрито с кърпа за 30 мин. до час или докато утрои обема си. Накъсайте тестото на топки и ги подредете в тавата като оставите между топките тесто място - то ще бухне допълнително. Покрийте тавата с кърпа и оставете на топло за още около 45 минути.
5. Като бухнат хубаво питките се намазват с разбит жълтък с малко зехтин.
6. Сложете питките в добре загрята фурна на 220 гр. Преди да ги сложите хвърлете на пода на фуната 5-6 кубчета лед и затворете вратата, за да се образува вътре пара. После бързо сложете питките и не отваряйте вратата докато питките се пекат. След десет минути намалете температурата на 180 градуса. 
7. Печете около 30-35 минути.
8. Като извадите питките леко ги поръсете с вода и покрийте с кърпа за 10 мин. След това внимателно ги извадете  от тавата и оставете на решетка да изстинат.
Опитайте ги топли, с горгонзола и прошуто.....
Да ви е вкусно!

пп
От описаните количества по-горе ми остана и тесто за две пици.

3 коментара:

Zornitsa Nikiforova каза...

Изглежда наистина прекрасно! Несъмнено ще пробвам!
Поздрави! :)

gogolina каза...

Обичам да се заигравам с тесто и още щом сваря тиква ще пробвам!
Благодаря за споделеното!

Unknown каза...

Благодаря за рецептата!На мен ми трябваше повече от килограм брашно за нея, може би защото тиквата ми беше повечко и стана нещо огромно, за което се препотих 15 пъти докато омеся тестото. Развих мускули 😀😀.Сега чакам да втаса и не ми се мисли като утрои обема си какво чудо ще е. Не една, а три питки ще излезнат, което не е лошо, но ние сме двама вкъщи и незнам как ще ги изконсукираме 😀😀Май ще зарадвам някой приятел или съсед 😉

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...