15.07.2010 г.

Бадемови пилешки филета със сусам

Честна дума, вече не съм сигурен в нищо. Чета книги и гледам филми, които ме убеждават (при това убедително!!), че почти нищо, което мога да си купя от магазина, не е полезно и е потенциално опасно за здравето ми; като се започне от хляба, който се прави с мая, през генно-модифицираните храни, и хранените с генно-модифицирани храни животни, премине се през "Е"-тата и се стигне до въглехидратните храни, които са едва ли не по-голяма отрова от ... цигарите например!.. А като се вземат предвид и еволюционните и антропологични особености на развитието на човешкия организъм, нещата стават направо страшни. Лошото е, че не виждам особен изход от ситуацията - като застана пред рафтовете в супермаркета и се замисля, излиза, че не трябва да си купувам нищо. То си е направо страшно! От една страна е вярно, че колкото повече знае човек, толкова по-добър избор прави, но май и в нашата реалност нещата отново опират до... по-малкото зло. А още по-лошо е, когато човек има хоби като моето... В същото време си мисля, че човек е подвластен на времето, в което живее и че, колкото и пораженческо да звучи - битието определя съзнанието или в случая избора на вечеря (хаха). Място за примирение разбира се няма, но се опасявам, че параноичните ми настроения напоследък ме лишават в някаква степен от бляна за ВКУСНА храна.
Тази рецепта е повлияна от книгата на Бари Сиърс - Зоната. Ако някой се интересува - снимката е от порция - 4 блока (1/4 от пилешката пеперуда).

Необходимите продукти
  • 1 средно голяма пилешка "пеперуда" - филе
  • 1 белтък
  • 2 с.л. филирани или натрошени бадеми
  • 1 с.л. суров небелен сусам
  • сол
  • пипер
  • зехтин
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
Пилешките гърди се нарязват на две парчета, като всяко парче се разрязва хоризонтално и се разстила на голяма пържола или на две малки. Парчетата се слагат между две парчета найлоново фолио и се начукват с подходящ уред - аз го правя с ръка. Изтънените пържолки се накисват в мляко за няколко часа - най-добре би било за един ден (сутринта за вечерта).
След като се оцедят от млякото филетата се овкусяват със сол и пипер и се слагат в намазнена тавичка. Белтъкът се разбива и с него се намазва обилно месото. Отгоре се наръсват бадемите и сусама. Пече се на умерена фурна (200 градуса) за около 20 - 25 минути.
За гарнитура 5 минути преди да се сложи месото, във фурната (ако има място) могат да се сложат едни картофки, леко намазнени и посолени.
Свежа салата от домати и пипер е чудесна добавка към пилешките филета.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...