31.07.2010 г.

Фузили с треска

Ако се не лъжа, последният път, когато почивах на море за повече от седмица, беше през далечната...1997 г. (a може и 1998 да е било всъщност)! Не броим случайните тридневни "почивки" по разните острови в Гърция по Великден или командировките, през които съчетаването на полезното с приятното е винаги за сметка на приятното. С други думи морето е... ех, морето..., а далеч и няма изгледи да го помириша и тази година. Утешавам се с мисълта, че догодина вече задължително ще ходим и то поне за една седмица - крайно време е да започнем да си създаваме семейни традиции в това отношение. Но преди да пристъпим към практическото прилагане на "традиционното" лятно море (от догодина), от скоро започнахме "сухи" тренировки в... кухнята. С други думи, напоследък все по-често застъпваме морската тематика в менюто за вечеря... И ни се услажда (сигурен съм както и истинското море ще ни се услади догодина), така че - има надежда.
Необходимите продукти
  • 2 филета треска
  • 1 слайс пражка шунка (40 гр.)
  • 1 чаша грах (нашият беше прясно замразен)
  • 1 с.л. мазнина за пържене (оризово олио или масло)
  • 1/3 опаковка Фузили
  • сол
  • черен пипер
  • горчичено-майонезен сос (по избор)
Фузилите се сваряват според указанията на опаковката до състоянието, в което обичате да си ги хапвате. Иван ги предпочита "алденте", а аз "well done".
Грахът ни - понеже е от тазгодишната реколта от Балканци, е млечен и се готви много бързо, сложих го в купа с вода и оставих в микровълновата фурна за около 5 мин.
Двете рибни филета сложих в сгорещеното олио да се опържат, като предварително ги бях посолил и подправил с черен пипер. Цял следобед си мислих да ги пържа в масло и накрая като минах зад плота и ... забравих, така че ако се сетите - изпържете рибите в масло - мисля си, че ще станат още по-вкусни.
Докато рибата се пържеше, нарязах пражката шунка на малки парчета, които добавих при полуготовите филета в единия край на тигана - да хванат и те загар. Когато рибата беше вече готова (а на нея не й трябва много време) я надробих с дървената бъркалка на парчета и смесих с шунката. Добавих и оцедения грах, а секунда по-късно и добре оцедените фузили. Няколко минути в горещия тиган, няколко разбърквания, за да се "хомогенизира" сместа и разсипах по чиниите. Преди да се сервира пастата може леко да се посоли.
Горчичено-майонезеният сос не е никак задължителен, но Христина пожела. Смесва се в съотношение 2:1 майонеза към горчица и според мен 2 ч.л. на порция е повече от достатъчно.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...