23.07.2010 г.

Дребни соленки

Ето и втора част от класическите вкусотийки, които Бети бе така щедра да сподели. с "Кулинарни страсти... и (по)падения". Надявам се да ви допаднат.

Соленки със сусам
300 гр сирене

250 гр маргарин

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч.ч. кисело мляко

1 кг брашно


Замесва се тесто от посочените продукти, което престоява 1 нощ в хладилника.
От тестото се вземат топки, които се разточват на кръгли кори с дебелина около 2-3 мм и радиус около 10 см. Кората се разрязва на триъгълници (8 или 12 броя), които се навиват от широката страна към върха на триъгълника. Намазват се с жълтък навитите соленки, поръсват се по желание с ким и се пекат.


Соленки с ким
1 пакетче (125 гр) масло
7-8 големи с.л. прясно мляко
3 пакетчета амонячна сода
1 ½ ч.л. сол
1 с.л. захар
500 гр брашно

С продуктите се замесва тесто, което се оставя няколко (2-3) часа в хладилника. Разточва се кора с дебелина 0.5 см. Оформя се на правоъгълник или квадрат. Намазва се с жълтък, поръсва се с ким и се нарязва на малки правоъгълничета (1 см на 3 см).



Бутерки
бутер тесто
200-300 гр гъби
3 кренвирша
маргарин, масло
кашкавал

Гъбите се нарязват и се задушават в масло, докато водата напълно се изпари. Кренвиршите се нарязват на кубчета или на колелца.
Листът бутер-тесто се разрязва на 2 (дължината му се дели на 2). Намазва се с маргарин всяка част, поръсва се с чурица (ронена). Върху всяка част се разпределят гъбите и кренвиршите. Всяка част се навива на руло и се поръсва с червен пипер (може и лют). Нарязва се на 13 части (по 2 см всяко парче). Парченцата се нареждат в тавичка, намазана с маргарин, поръсват се със ситно настърган кашкавал и се пекат в силно загрята фурна.

1 коментар:

Nale Coolinarija каза...

Oh, it is beautiful. I like all kind of rolls. I prepare something similar like your first recipe, but this things are delicious.

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...