16.12.2009 г.

“Шоколадов кошмар” /brownie/


Много искам да споделя тази рецепта, която Бени ми даде за нейните кошмарно-шоколадови браунита. Дори съм готов да направя компромис и да я публикувам без снимка от автора. Толкова много ми допадна!

Все пак за ориентир ще сложа снимка на брауни от мрежата (снимката е от Kate in the Kitchen). Да ви е СЛАДКО!


Необходимите продукти


За тесто:

  • 500 гр. кр. масло /няма грешка-толкова е! 4х125 гр. или 2 х250 гр. пакетчета вносно масло/
  • 115 гр. шоколад /млечен, полусладък/
  • 4 ср. големи яйца / оставят се на стайна температура за 20-30тина минути/
  • 1/4 ч.л. сол
  • 410 гр. захар / айде, кръвната захар ще излети в небесата, ама какво да се прави…/
  • 2 ванилии
  • 150 гр. брашно /да се пресее/
  • 125 гр. счукани орехи, но не много ситно

За глазурата:

  • 115 гр. шоколад /от вече споменатия модел /
  • 3 с.л. кр.масло / ужас, отиде ни и холестерола по дяволите!/
  • 290 гр. пресята пудра захар /карай, не мисли за пълната кръвна картина, като ще е гарга-да е рошава J/
  • 2 ванилии
  • 6 с.л. течна сметана за готвене / не заквасена/

Включваме фурната на 175 градуса да загрява и се приготвя през това време тестото. За целта: на водна баня, в тенджерка разтопяваме маслото и шоколада /натрошен на парчета/ при непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине за около 5 мин. В купа разбиваме яйцата и солта докато станат пухкави и бледожълти на цвят. Добавяме захарта постепенно, при непрекъснато бъркане, добавяме и шоколадовата смес /не бързаме да мием тенджерката – за да я ползваме за глазурата!/ Накрая идва ред на брашното – прибавяме го на 2 пъти, без да бъркаме много продължително, добавяме и ядките.

Намазняваме тавичка /за предпочитане правоъгълна- с размери около 33/22 см/, и леко наръсваме дъното и страниците й с брашно. Изсипваме тестото и печем 20-25 мин., като поне 15 мин не отваряме вратичката на фурната /да не спада тестото/ Проверяваме за готовност с клечка /бамбуково шишче например върши прекрасна работа-бодваме на няколко места-задължително и в средата. Ако шишчето излиза сухо – тестото е изпечено/.

Оставяме го да изстива в тавата. През това време бъркаме глазурата.


Маслото и шоколада разтапяме пак на водна баня в онази-неизмитата тенджерка :). В купа разбиваме с миксер сметаната и пудрата захар. Прибавяме я към шоколадовата смес и оставяме на водна баня 5 мин. Бъркаме и внимаваме да не се сгъсти много – ако това се случи, добавяме още малко сметана. С много леко охладената глазура намазваме изпеченото шоколадово тесто в тавичката. Оставяме да попие, нарязваме на квадрати или ромбчета и наръсваме с украса / по избор или каквото имате под ръка: филирани бадеми, захарни пръчици, кокосови стърготини/.

Е, това е то. Няма да обяснявам, че е вкусно. Ако някой ще си смята калориите – по-добре да не яде от този сладкиш. Ако пък на някой много му хареса и си го приготвя всеки уикенд – е, да избира – или да увеличи фитнеса, или да увеличи закупувания размер дрехи. Риска е сериозен.

(!)

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Да.. вкусно ще да е! И шоколадово, и приятно.. наистина с повечко калории, но пък не пречи да погледам на снимка изкушението и да си запиша рецептата - ей, така.. за по-добри времена, когато или на мен няма да ми се лепи ;-), или няма да ми пука повече :-)))

Поздрав и вкусни, уютни декемврийски дни!

Ilio каза...

Честно да си призная - страшно ми допадна тази рецепта. И ако всичко е наред догодина, гоже и да я направя. Разбира се не за домашно ползване, а на малки парчета за почерпка. Така де, от една хапка нищо не може да стане ;)))

Весели празници!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...