1.12.2009 г.

Еротични круши

За моя голяма радост Мила и Румен най-сетне се включиха в блога. Много се надявам ентусиазмът им да е хроничен и да продължават и занапред да споделят с нас своите кулинарни идеи и вдъхновявения!

Чудех се как да кръстя този десерт и в един момент реших, че трябва да се казва „Еротични круши”. Защо еротични? Според мен това е определението, което най-приляга на десерт, който още като го видиш ти се приисква да го изядеш целия, а след това идват и другите желания.

Всъщност става дума за круши, сварени (или както им казват в кулинарията – поширани) леко във вино с подправки и след това заляти с разтопен шоколад. Десерта не е труден за приготвяне, достатъчно е да имате желание за това.

Като за начало намирате хубави и достатъчно твърди, но все пак зрели круши. Колко ще приготвите зависи от това колко искате да изядете. Един килограм са между 5 и 6 круши, може да опитате с това количество. Купувате и бутилка по-сладко вино – например Каберне совиньон, но става и с друго. Може и с домашно – поне сте сигурни, че гроздовият сок е автентичен. За приготвянето на сиропа ще са нужни и поне 100 гр. Захар.

Подправките са важни – канела на пръчки, карамфил и кардамон. Нужни са и стафиди – по възможност от по-едрите, такива са черните царски стафиди. Такива може да намерите на Женският пазар в София, предполагам, че има и на други места.

Обелвате крушите и ги разполовявате. С мерителна или друга малка лъжичка внимателно почиствате сърцевината на всяка половинка. Слагате крушите в малка тенджерка, заливате с вино докато се покрият. Прибавяте захарта, канела – три-четири пръчки, може да ги пречупите на две, карамфил – няколко пъпки, както и щипка кардамон. Кардамонът е със много силен аромат и една щипка е достатъчна. Прибавяте и една шепа измити стафиди.

Слагате тенджерката на котлона и след като заври намалявате силата му. След 10 минути изваждате внимателно крушите. Времето е ориентировъчно, трябва да се внимава да не се преварят крушите, за да не се разпаднат. Сиропа се вари до сгъстяването му на слаб огън.

Парченцата шоколад се разтопяват на водна баня, като се прибавя бучка масло и малко течна сметана.

В чиния се нареждат половинките круши, украсява се със сварените стафиди и по желание се залива със разтопен шоколад. Може да се украси и с парченца канела, както и със стрък свежа мента ако разполагате с такава.

При сервиране заливате леко със винения сироп.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...