16.08.2009 г.

Салата с печени зеленчуци

Не знам за вас, но аз понякога имам моменти,в които се събуждам в 3 през нощта и по една или друга причина не мога да заспя. Много рядко в тези случаи пускам телевизора, за да пощракам каналите. Именно в една такава безсънна нощ преди няколко седмици попаднах на повторението на „Бон Апети”, в което на Иван Звездев му беше на гости една дама управител на ресторант в Гърция. Тя сподели със зрителите една рецепта за салата с панладжани и чушки, която ни стана любима на мен и Христина в момента, в който я опитахме. Принципно на нея е базиран и пастетът от патладжан публикуван от мен по-рано.


Необходимите продукти (за две порции):

  • 1 средно голям патладжан
  • 2 големи чушки
  • 2 скилидки чесън
  • ½ връзка магданоз
  • 2 лъжици зехтин
  • 150 гр. сирене
  • 2 с.л. пармезан

Понеже тогава все още нямахме чушкопек, трябваше да опечем патладжаните с подръчни средства, а именно, увити в метално фолио за печене във фурната. Измитият патладжан надупчих с вилицата и добре увих в металното фолио. По същия начин, но без надупчването, процедирах и с измитите чушки. Сложих ги в добре загрятата фурна и им дадох ъзможност да се опекат за около 20-тина минути. Не е лошо един - два пъти да се надникне под фолиото да се види докъде е стигнало печенето, за да не изгори зеленчука.

През това време, докато се пекат патладжана и чушките – наситних на дребно чесъна и магданоза и ги забърках със зехтина. Посолих и оставих настрана.

Готовите изпечени зеленчуци обелих внимателно (като си изгорих пръстите). Патладжанът буквално се разпада след печенето. Махнах му кората с едно движение и го разделих на две порции. Парчетата поставих в средата на чинията и нарязах на кубчета, като се опитах да запазя формата на патладжана.

Чушките също нарязах на дребно.

Върху нарязания патладжан сложих с лъжицата от магданоза, чесъна и зехтина щедро, да покрие. Отгоре сложих чушките, натроших по една бучка сирене и сложих останалия магданоз. Най-отгоре поръсих с лъжица пармезан. В оригиналната рецепта гостенката на Иван Звездев поръси със сирене „Кефалотири“ и освен магданоз наситни и зелен лук, но първо, не знам какво е сиренето „Кефалотири“, нито знам от къде да си го набавя, нито пък разполагах с пресен лук.

Както казах вече – слатата ни стана любима на мига. На снимката съм я поднесъл с телешки кюфтенца с пармезан и с любимия ни доматен сос.

Добър апетит.

2 коментара:

Анонимен каза...

Музыкальная группа [url=http://dejavu-group.ru/artist.php]Deja Vu[/url] - это коллектив заслуженных вокалистов и музыкантов.
[url=http://dejavu-group.ru/svadba.php]Deja Vu[/url]- лидер в области музыкального сопровождения свадеб, дней рождения, корпоративных вечеров, шоу программ.
В копилке музыкальной группы Дежа вю более 3тыс. песен.
Живая музыка. Поп, хиты 70-80-90-х, диско, джаз, ретро, современная музыка, европейские хиты, фоновая музыка, шансон .
Музыкальная группа Deja Vu располагает мощной качественной музыкальной аппаратурой, позволяющей наполнить плотным и приятным уху звуком как маленькое помещение (фуршет), так и огромное пространство (корпоратив до 1 тыс. человек).

Игорь +7 916 623 4047

Анонимен каза...

ВИА [url=http://dejavu-group.ru/index.php]Deja Vu[/url] - это коллектив заслуженных вокалистов и музыкантов на праздник.
[url=http://dejavu-group.ru/svadba.php]Deja Vu[/url]- один из лидеров в области проведения и организации праздников, дней рождения, шоу-программ, копроративов, торжеств и дней рождения.
В копилке музыкантов на праздник Дежа вю более 3000 произведений.
Живой звук. Ретро, хиты 70-80-90-х, джаз, диско, поп, современная музыка, европейские хиты, фоновая музыка, шансон.
Музыкальный ансамбль Deja Vu обладает мощной качественной аппаратурой, которая позволяет заполнить приятным и плотным уху звуком как компактное помещение (фуршет), так и огромное помещение (корпоратив до 1 тыс. человек).

Андрей +7 910 483 8294

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...