29.06.2009 г.

Пилешки гърди с плънка от пшеничено-ръжени трохи и сушени боровинки

Не знам защо, но рецептите от интернет и други източници, които следвам буква по буква нещо не ми се получават. Ако не си добавя нещичко от себе си..., някак си не ми е вкусно. И с тази рецепта беше така. Мислих общо взето в трамвая докато се прибирахме какво да е основното ястие към пълнените домати, и след като цял следобед бях разглеждал рецепти и не си познах моята - комбинирах разни идеи и резултатът не беше лош.

Ето и необходимите продукти (за 4 порции):

  • 4 пилешки гърди (изстудени)
  • 4 сухара (пшеничено-ръжени)
  • 20-тина грама сушени боровинки
  • 1/4 л. прясно мляко (за маринатата)
  • 1/2 чаша прясно мляко (пълномаслено) за плънката
  • 20-тина гр. шам фъстък
  • 20-тина гр. печени орехи
  • 1 яйце
  • 1 с.л. крема сирене (Рама Крем Бонжур)
  • 20 гр. краве масло
  • сол
  • черен пипер
  • лют червен пипер
  • 1 портокал

Всъщност, самата рецепта е доста лесна, като изключим фактора време. Предварителната подготовка е добре да започне 10-тина часа преди самото готвене, т.е. става се рано сутринта за да се приготви вечерята.

Добре е пържолите да се нарежат, така че да се разстелят на двойни "пеперуди" и да се накиснат в прясното мляко поне за няколко часа. Аз ги накиснах сутринта и ги оставих под похлупак в хладилника да престояват до вечерта.

За плънката - натрошените сухари ги полях с прясното мляко и ги размесих с боровинките, шам фъстъка и печените орехи. Поръсих с щипка сол и черен пипер и се оставих всичко да попие в хладилника за няколко часа. (пак от сутринта за вечерта)

Когато дойде времето за готвене към плънката прибавих и предварително разбитото яйце, супената лъжица крема сирене и настъргах кората на половината от портокала. В нарязаните пилешки гърди с лъжица напълних получилата се каша (колкото щедро - толкова по-добре!). Така напълнените гърди подредих в предварително намазнената тава, поръсих с черен пипер, малко лют червен и сол на вкус и метнах във фурната на 200 гр.

Понеже пилешките гърди бяха накиснати в мляко, а и самата плънка беше леко водниста, в тавата заедно около месото имаше и мляко и плънка. В процеса на печене месото и останалите съставки отделиха сос, с който на няколко пъти заливах пълнените гърди за допълнително омекотяване.

Накрая, след около 20-тина минути, когато почти всичко беше готово, резнах по едно тънко парче масло и ги сложих върху месото да се разтопи и да придаде финален сметанов вкус на пилето.

Преди сервирането поръсих месото със сока от половин портокал, а останалата половина на портокала нарязах на тънко за декорация. Готовите пилешки гърди поднесохме на нашите гости с гарнитура от домати с магданоз и краставички нарязани на пръчки.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...