18.11.2013 г.

Броколи с боб на фурна

Още една джазова импровизация на тема броколи, която приготвих през почивните дни. Макар и постна яхнийката се получи уникално вкусна! Задължително трябва да я опитате. Благодарности на ресторант "Слънце Луна", които провокират въображението ми със смелите си комбинации от продукти и вкусове.



Необходимите продукти (за 4 порции)
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
3 моркова, нарязани на кръгчета
по-голямо парче целина, нарязано на кубчета
1 тиквичка, нарязана на кубчета
2 домата, нарязани на кубчета
1 глава броколи, на розички
1 консерва (400 г.) маслен боб
2 с.л. лютеница
2 с.л. зехтин
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. чубрица
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. сух джоджен

1. Измийте, изчистете и нарежете броколито на розички. Кипнете вода, подсолете я и оставете броколите в нея, за да се бланшират.
2. През това време задушете лука, морковите и целината на средна температура със зехтина и двойно на него количество вода на тиган под капак за 5-8 минути или докато зеленчуците поомекнат.
3. Включете фурната да загрява на 200 гр.
4. Измийте боба на течаща вода и го добавете заедно с червения пипер, разбъркайте добре и оставете за няколко секунди червения пипер да се запържи. Добавете доматите, тиквичките, лютеницата и бланшираните броколи. Добавете всички подправки и разбъркайте. Долейте от водата, в която са се варили броколите.
5. Пресипете всичко в тава и оставете във фурната за 20 минути.
Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...