2.08.2010 г.

Пъстърва с бадеми на фурна

Тази рецепта е от сайта на BBC GOOD FOOD и ме спечели с това, че ядките в нея не фигурират като част от тежък сметанов сос (каквато е традиционно приетата комбинация между пъстърва и бадеми) към иначе изпържената риба. Оригиналната рецепта е с кедрови ядки, но аз я приготвих с бадеми. Рибата се приготвя изключително лесно и бързо и определено е много вкусно попадение.

Необходимите продукти
  • 4 филета от пъстърва
  • 50 гр. хлебни трохи или галета
  • 1 с.л. меко масло
  • 1 малка китка магданоз (нарязан на дребно)
  • настърганата кора от един лимон
  • сокът от един лимон
  • 25 гр. или 2 с.л. натрошени бадеми (може и кедрови ядки)
  • 1 с.л. зехтин
Филетата, които Христина взе от Пикадили, бяха пресни и изчистени. За всеки случай, обаче, тя ги мина по кожата с ножа... и се оказа, че е имало защо.
Наредих изчистените и измити филета с кожата надолу върху намаслена тавичка. За коричката смесих хлебните трохи, маслото, нарязания на дребно магданоз, лимоновата кора, лимоновия сок и половината от натрошените ядки (последните, за по-силен аромат, предварително запекох леко в тигана). Готовата смес разстлах върху филетата, като за идеята сложих и по едно кръгче лимон отгоре.
Пекох на силно загрята фурна (220 за около 5-8 минути).
Готовите филета накрая поръсих с останалите натрошени бадеми.

3 коментара:

Daniela Dineva каза...

Наистина звучи лесно, представям си колко е било вкусно. Сигурно и с други ядки ще се получи добре, казваш кедрови а?

Ilio каза...

М, да, определено смятам, че и с кедрови ядки ще се получи страхотно.

Анонимен каза...

Curiously, but it is not clear

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...