19.11.2009 г.

Свинско с мед, кускус и броколи

Толкова много неща пропуснах да опиша в блога... То не бе ходене в Истанбул, не бе престой в болница.... Определено последните месеци ми идват в повече и в кратките моменти, когато съм на повърхността и си поемам въздух, така и не намирам време да напиша някоя рецепта. А те се трупат ли трупат. Такъв е случаят и с тези котлети, които си приготвихме с Христина преди... извесно време. Идеята взаимствахме от ноемврийския брой на „Good Food” (набелязах си я докато бях във Втора градска болница докато обядвах с „пасирана супа” и „печен картоф с кренвирш*”).  


Необходимите продукти:
4 ч.л. горчица (ние използвахме дижонска)
3 с.л. мед (ние използвахме балвански ;))
портокаловия сок от половин портокал
4 крехки свински пържолки (ние използвахме котлети без кост)
300 гр. кускус
1 с.л. масло
50-тина грама праз-лук (в оригиналната рецепта е зелен лук, но къде ти зелен лук по това време на годината?!)
450 мл. горещ пилешки бульон
100-120 гр. забразени броколи (в оригинлната рецепта е с чери доматчета нарязани на четвъртинки)

За глазурения сос смесихме горчицата с меда и портокаловия сок. Получи се доста щедро количество, но както се оказа по-късно, това беше чудесно, защото това е един от най-успешните сосове за месо, които съм опитвал наполедък. Пържолите топнах в соса, а след това наредих в тавичка. Отгоре изсипах каквото беше останало от медено-горчичената смес и всичко отиде във фурната, предварително загрята до 220 градуса. Принципно в оригиналната рецепта пише – на грил за по 4 минути от всяка страна, но на мен ми отне поне 20 минути докато изпека месото до златисто. Обърнах пържолките веднъж и един, два пъти ги полях със сосчето отстрани.
За кускуса: запържих наситнения праз и към него прибавих кускуса и горещия пилешки бульон. Принципно в бульона има сол, за това подправих само с черен пипер. Обикновено в рецептите препоръчват кускуса само да се накисне, но аз предпочитам да си го подържа на котлона за известно време – въпрос на вкус, предполагам. Към готовия кускус сложих лъжица масло и оставих настрани да набъбва и да си поеме от ароматите. (който реши на следва оригиналната рецепта – праза отпада, а зеления лук се наситнява в готовия кускус суров, а накрая се прибавят и чери доматчетата). По желание на Христина – допълнихме с гарнитурата с броколи (направо от фризера в тигана – запариха се за нула време).
При поднасянето използвахме кускуса като канапе, върху което наредихме пържолите. От съществено значение е да се полеят обилно с медено-горчичния сок (който е много вкусен!). Освен месото препоръчвам горещо да полеете и кускуса. Лично аз не опитах от броколите, но като цвят много „отваряха” чинията на Христина ;)

*точно така, един кренвирш и то от евтините

2 коментара:

Dani каза...

МНого хубава рецепта-предполагам,че това съчетание на продукти за намазване е много добро.Дано със здравето всичко да е наред.Поздрави!

Анонимен каза...

На Печенюке вы найдете огромное количество самых разнообразных торты с фотографиями - песочное, шоколадное, овсяное, миндальное, творожное, как приготовить , имбирное - всего не перечислить

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...