17.11.2009 г.

Мъфини с ябълки и тиква

Есента е сезонът на тиквите. Или поне това е извода, който може да си направи човек докато се разхожда из пазарите или чете октомврийските броеве на кулинарните издания. И сигурно е така. На пазарчето до нас вече втори месец тиквите те заливат от всички страни с разнообразие от форми и цветове - от оранжевите цигулки до сивкавите каба-тикви. А като се добави и хелоуин манията, която напоследък кой знае защо взе да набира популярност и у нас, няма къде да избягаш от този така вкусен, и лесно поддаващ се на декориране,есенен дар. Не че има нужда - все пак печената тиква, тиквата с ориз и мляко и тиквеника са сред любимите ми кулинарни изкушения. И като заговорихме за изкушения - и ние с Христина се подадохме на тиквоманията и една вечер докато отивахме с колата на пазар си взехме една 'малка' четири килограмова цигулка.


Необходимите проукти (за 12 бр.)
1 и 1/4 ч. брашно
1 ч. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела (според мен да сложи малко повече няма да е проблем)
1/4 ч.л. (една шипка) джинджифил на прах
1/4 ч.л. (една шипка) сол
една идея индийско орехче
1 яйце 
1/2 ч. пюрирана (сварена) тиква
1/4 чаша разтопено масло 
1 чаша настъргани ябълки
шепа стафиди (по желание)

Не си мислете, че мъфините бяха първата ми идея за оползотворяване на тиквата. Разбира се първо си направихме тиква със захар на фурна, и както може да се очаква, в количество доста по-голямо отколкото можехме да изядем... Именно, чудейки се какво да правим с остатъка, ми дойде идеята за мъфините.
При приготвянето им следвах основните правила - първо сухите, после 'мокрите' съставки. Добре разбитото яйце с разтопеното масло добавих към пюрираната тиква, а получената смес отиде в кладенчето на смесените брашно, захар и останалите сухи съставки. Накрая добавих и настърганте ябълки.  
Разпределих сместа вьв формите за мъфини (ако спазвате точните количества трябва тестото да ви излезе точно за 12 бр.) и сложих да се пекат за 20-тина минути в предварително загрятата на 200 гр. фурна.
Идеята за мъфините взех от сайта Мъфини и кексчета, който веднага ми стана любим. Разиките с рецептата в него и моите 'произведения' са две - първо количествата - намалих всичко наполовина (емпирично е доказано - 1 чаша брашно - 12 бр. мъфини), и втората е, че вместо олио използвах масло - няма смисъл да се лъжем - в маслото е истиникия вкус и добавих млко стафиди "за цвят". Другото, което бих променил е содата - следващия път ще използвам бакпулвер. 
Ами май това е всичко. Колегите на Христина, които имаха късмета да опитат ябълково-тиквените мъфини да не се услушват, а да споделят впечатленията си от рецептата.



1 коментар:

Dimitrana S. каза...

Точно :-)))

Типично есенно, лесно, вкусно! Чудесни са мъфинките, Илиян!

Поздрав и пожелание за здрави и уютни есенни дни :-)

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...