2.09.2009 г.

Спаначената фантазия на Мария

(или плънката на баницата според автора на блога)

Това всъщност е едно от любимите ястия на Мария (която днес има рожден ден! Много поздрави и благопожелания от двама ни с Христина). Но когато изпратих снимката на Илиян и му казах съставките, реакцията му беше “Ами че това е плънката на баницата със спанак ?!”

Плънка или не, вътре в баницата или отвън, резултатът е налице :)

И така, необходимите продукти (за 4 порции):

  • 400 гр. пресен спанак или 500 гр. замразен
  • 3 стръка пресен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. захтин
  • 150 гр. сирене
  • 50 гр. течна сметана
  • 100 гр. кашкавал
  • 1 яйце

Смачканият чесън и нарязаният на колелца пресен лук се задушават за една минута със зехтина в незалепващ тиган. Спанакът се нарязва на ситно, ако е пресен и се прибавя към лука и чесъна. Замразеният спанак обикновено е нарязан, така че може директно да се постави в тигана. Тъй като в настоящия сезон трудно може да се намери пресен спанак, в конкретния случай използвахме замразен. Единствено трябва да се ползва малко по-голяма количество, тъй като съдържанието на вода в замразения е по-голямо, респективно – спанакът е по-малко

Спанакът се задушава за около 7-8 минути заедно с лука и чесъна под капак на умерен огън или докато се изпари по-голямата част от водата, като периодично се разбърква. Сиренето се натрошава на малки бучки и се добавя заедно с течната сметана към спанака. Разбърква се и след една минута се дърпа от огъна и се овкусява с чер пипер.

Яйцето се разбива в отделна купа, като в нея се добавя и настъргания кашкавал.

Спанакът се премества в тавичка, залива се със сместа от яйцето и кашкавала и се пече за около 5 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато яйцето стане златисто.

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...