24.08.2009 г.

Папарделе ала норма (но не съвсем по нормите)

Тъй като очевидно сме на вълна “патладжани”, реших и аз да се отчета в тази категория, при това в комбинация с така любимата ми паста. В конкретния случай и въпреки наименованието, излизаме “извън нормите”, най-вече защото снабдяването с един от оригиналните продукти е твърде трудно. Става дума за твърдата рикота, която аз лично не съм срещал никъде по магазините. Поради тази причина в рецептата тя е заменена с обикновена мека рикота, която донякъде наподобява нашето крема сирене.

Необходими продукти (за 2 порции)

  • 1 средно голям патладжа
  • 3 скилидки чесън
  • 400 гр. домати (пресни или обелени от консерва)
  • 1 ч.л. захар
  • 50 гр. рикота
  • 150 гр. папарделе
  • 4 с.л. зехтин
  • сол
  • чер пипер
  • няколко листа от пресен босилек за украса

Патладжаните се нарязват на кубчета от около 1.5-2 см. Потапят се за около 20 мин. в подсолена вода, за да могат да пуснат горчивия си сок, след което се отцеждат върху домакинска хартия.

Доматите се натъргват с ренде, като люспите им се отстраняват, а по желание може и след това да се пасират. Всъщност, в оригиналите рецепти обикновено доматите се потапят за минута във вряща вода, а веднага след това – във студена. Тази процедура дава възможност ципата им много лесно да се отдели, а след това обелените домати се пасират. Аз обаче рядко прибягвам до тази техника, най-вече поради мързел, защото с рендето става много по-бързо. Ако искаме обаче да сме стриктни, ще трябва малко да се позабавим. Естествено, ако използваме консерва, процедурата с врялата вода отпада.

И така – към същността. В 3 с.л. от зехтина на средно силен огън и в тиган с незалепващо покритие се задушава счукания чесън за една минута, след което в него се изпържват патладжаните. Всъщност, “пържене” не е точната дума, защото те почти веднага ще попият цялата мазнина. Ето защо при обработка на тези зеленчуци аз лично не използвам много мазнина, нито доливам, ако те я поемат. А предполагам, че всички са попадали на патладжани, напоени с олио като гъби, от които може единствено да те заболи стомаха, но не и да се насладиш на вкуса.

След около 10-12 минути и при периодично разбъркване, патладжаните трябва да са омекнали и да са започнали да се зачервяват от всички страни. Тогава към тях се добавят пасираните /или настъргани/ домати и захарта, като всичко се разбърква и се посолява. Оставя се на слаб огън да покъкри за 10 минути и да се посгъсти. При отдръпването му от котлона се овкусява с чер пипер.

Междувременно пастата се сварява според инструкциите на опаковката, а след като се оцеди от водата, към нея се добавя 1 с.л. зехтин и се разбърква. Разпределя се във всяка от чиниите, отгоре се сипва от доматено-патлажданения сос, след което се поръсва със свежата рикота и се украсява с листата от босилек. Става много вкусно, макар и да не е по нормите

6 коментара:

Dani каза...

Добра идея за патладжани.Вълната от патладжани явно продължава.

Анонимен каза...

Приветик! мм.. есть cупер предложение по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]хочу посмотреть бесплотное порно [/url]
aнекдот для разнообразия :)

Со мной девушка порвала... Причм еще прислала фотки где она с моим другом трахается...
- И ты что?
- Отослал эти фотки ее отуу...

Я 5 часов булждала по сети, оак не вышела на ваш форум! Думаю, я здесо овтанусь надолго!
пррошу прощения за поечатки.... очень амленькая клавиатура у PDA!

Анонимен каза...

Благодаря за един интересен блог

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря

Анонимен каза...

Мне было 13, и я реально не отдавала себе отчет, чем может закончится общение наедине с мужчиной. Тем больше, который является моим отчимом.

[IMG]http://v7em.com/go/vnimanue.png[/IMG]

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...