11.08.2009 г.

Класически бананов кекс

Никога преди това не бях правил кекс, макар че именно този вид сладки са ми сред любимите. Но понеже вчера Бети черпи с кекс за рождения си ден – солен и сладък, и те много ми се усладиха, реших да се пробвам и аз. Какво пък чак толкова!?.. Помня навремето майката на Джей му пращаше едни убийствени кексове, които толкова много ми харесваха, че няма накъде повече. Дълго време му напомнях да ми поиска рецептата и след известно време човека съвестно ми я донесе, но аз не се отнесох с подобаващото внимание и я загубих.

Както и да е, да не изпадам в спомени. След кратко проучване в „Гответе с мен” открих рецепта за класически бананов кекс, която ми се стори много подходяща за настроението, в което се намирах. В този ред на мисли не се учудвайте на грамажите на необходимите продукти – цитирам ги дословно.

Необходими продукти:

  • 412 г брашно
  • 2 ч л сода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч л сол
  • 225 г меко краве масло
  • 400 г захар
  • 2 яйца ( ХL)
  • 2 пакетчета ванилия
  • 4 големи банана (~ 325 г пюре)
  • 270 г кисело мляко 3,6 %
  • 50гр. орехи

Бананите намачках фриволно на едро на големи лепкави парчета и разбърках с киселото мляко. 270г. ги измерих на око – принципно едно кисело мляко е 400 гр., така че оставих три пръста на дъното и реших, че това е правилната мярка.

Понеже рецептата беше особено математическа, се наложи да си използваме отдавна забравения на горния рафт кантар за продукти. Христина се зае с меренето на 412-те грама брашно и 400-те гр. захар. За брашното изпуснах меренето, но захарта е около 18-19 с.л. Докато тя мереше и теглеше, аз се заех с разбиването на маслото. От магазина бяхме взели опаковка 250 гр., от които отчупих едно парче и останалата част разбърках с миксера. Мисля си, че можеше да оставя маслото да поомекне още малко, но стария миксер се справи геройски и успя, макар и с ръмжене и проскръцване, да разбие всичко на сталагмитчета. Преди това не бях разбивал масло по този начин и ефектът беше много интересен – някак си на слюдички стана маслото. След като го разбих добре ( в оригиналната рецепта пише „до побеляване”) добавихме внимателно и захарта и продължих с разбиването до получаването на „пухкава смес”. Добавихме едно по едно яйцата и двете пакетчета ванилия и продължих с бъркането още 2 - 3 минути.

Тук, за съжаление трябваше да дам почивка на горкия миксер и да грабна дървената лъжица. Брашното, вече подготвено от Христина, с прибавените към него сол, сода и бакпулвер, постепенно започнахме да добавяме към „пухкавата смес” заедно с бананите с киселото мляко – две лъжици от едното, две лъжици от другото – бъркане, бъркане, бъркане. И после отново, докато се получи хомогенна смес.

Намаслих хубаво формата за кекс с масло. Посипах по дъното орехите и ги залях с мекото тесто. Подравних доколкото успях с лъжицата и с пожелания за приятно печене сложих кекса в добре загрятата до 180 гр. фурна.

Е, печенето не мина без произшествия – малко малка се оказа формата и при надигането кекса попреля, но това не беше сериозен инцидент. Към края ми се наложи да сложа отгоре му лист метално фолио и да намаля фурната на 150 гр., но след около 60 – 65 мин. имахме готов класически бананов кекс!

Оставих кекса във формата в спряната фурна за още 20-тина минути. После го извадих да поохладнее още за малко и с общи усилия го обърнахме както си му е реда.

Сутринта кухнята още ухаеше божествено на кекс. Едва се стърпях да си взема душ преди да му се нахвърля за закуска. Мммммм….

3 коментара:

Dimitrana S. каза...

Признавам си и аз: не съм виждала (на живо, тъй да се каже :-) ) бели патладжани.. Но предложението се очертава лесно и вкусно!

Поздрави!

Ilio каза...

Определено ще поместя снимки на белите патладжани. Явно са по специфични. Днес специално отворих хладилника - наистина приличат доста на тиквички ;)

mirjana каза...

Predibno!!!,uz male izmjene brasna,sve ostalo je isto
Hvala !!!
http://ruza123-cooking.blogspot.com/2010/10/kuglof-od-banane.html

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...