25.05.2009 г.

Рулото "Стефани" на Христина

Вкусната вечеря може да направи дори четвъртъка лесен за преживяване. А Христина има няколко наистина добри трика под ръка за сървавйвър като мене - все любими вкусотии, на които по никакъв начин не мога да устоя. Едно от тях е рулото й "Стефани".

Уж елементарна рецепта ама и тя си иска майсторлъка. Аз лично не съм запрятал ръкави и не знам какво е усещането да го готвиш, но ако питате за ядене - пробвал съм доста пъти и все ми харесва.
А сега съставките:

1 килограм кайма (две тарелки) - "Тандем"
4 яйца
4,5 средно големи моркови
3,4 кисели краставички (от буркан)
1 тарелка гъби - около 250 - 300 грама
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

За да е истинска магията е най-добре зрителят да не надниква в "кухнята" на магьосника, но в случая ще ми се наложи да погледна.
Доколкото ми беше обяснено - първо се слагат четирите яйца и нарязаните на ленти моркови да се варят. В различни съдове, разбира се! Хм...
След това се почва месенето на каймата. Първо се свалят всички пръстени! В никакъв случай не се слага хляб - няма да се лъжем я! Та така, каймата заедно с подправките - сол, черен пипер, чубрица и магданоз - се мачка, бие, бърка - докато си каже всичко.
После, това съм го виждал на живо, каймата се разстила тънко върху метално фолио на лист. През това време - би трябвало яйцата да са се сварили наполовина. Морковите би трябвало да са готови - трябват им около 6 минути за да не се разварят излишно. Вади се буркана с кисели краставички от хладилника и се нарязват на тънки ленти няколко от най-добрите представители в буркана.
Не е лошо и гъбите да се измият докато се досварят яйцата.
Яйцата - 15 минути и са готови сварени. Бързо под чешмата със студена вода за да се обелят по-лесно. След като се нарежат - по дължина, на 4 вече всичко е готово.
Христина внимателно реди морковите, яйцата, краставичките и гъбите така, че пълнежът да е шарен и разнообразен при поднасяне. После, след като всичко е запълнено, с помощта на фолиото каймата и пълнежът се стяга в едно плътно руло което се слага в тавата. Ние използваме "Индженио" ;)
Най-добре е да се направят 2 рула. От гореспоменатите продукти стават точно толкова.
Рулата се освобождават от металните си доспех, поръсват се обилно с черен пипер и сол и ако искате и блясък (в очите) се намазват с разбития белтък на едно яйце. Малко вода на дъното и останалите гъбки - фриволно се разпръскват наоколо. Всичко това отива в добре загрятата фурна. Трябват му около 30-40 минутки при по-силна фурна докато хване приятен загар.
Поднася се с въображение и любов.

И още нещо.
Второто руло е чудно за закуска на следващия ден. Реже се на тънко и се слага между две филийки...Мале мила!

1 коментар:

Иван Т. каза...

Защо ми трябваше да го чета точно преди да излезем за обяд ?! Ммммм....

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...