28.05.2009 г.

Салата с рукола, скариди и чери домати

Едно от нещата, които осмислят живота е хубавата компания и добрата храна на масата. За някой и пиенето е важно, макар че аз мога да мина и със сокче. Но не и салатата, която е в центъра на вниманието ни днес. Последната е специалитет на Иван и определено беше истинско удоволствие да го гледа човек как се вихреше над нея в кухнята - целия хъс и професионализъм - истинско вдъхновение!

Ето и продуктите:

една зелена салата (средна)
салата айсберг - 10-15 листа
половин кутия рукола
козе сирене 100 гр.
чери домати - 5 - 6 бр.
пармезан настърган
скариди - 15 бр. (почистени и обелени)
соев сос 1 с.л.
зехтин 1 с.л.

За винегрета:
балсамико - 1 с.л.
зехтин - 4-5 с.л.
мед - 1 ч.л.
сол (евентуално)

Принципно за една салата няма кой знае колко да се обяснява, но ето няколко тънкости при приготвянето на тази.
На първо място салатата се КЪСА, а не се реже. Това с рязането само на Балканите може да се види - никъде в белия свят не си го позволяват.
Следващото нещо са скаридите. Доколкото видях последните бяха замразени и за да се докарат до вид удобен за консумиране Иван ги подгря в дълбоко тиганче с една лъжица зехтин и една лъжица соев сос. Дето се вика - да крукнат и поомекнат.
Понеже салатата е майсторска и винегрета беше идеен. Балсамикото, зехтина и лъжицата мед се смесват добре (но не се шейкват ;) и се разбъркват с вилица, а ако имате и от онези малките телени бъркалки - с нея. Солта е по желание на клиента.
Сиренето на кубчета се прибавя към салата и рукулата, заливат с винегрета, разбърква севсичко внимателно и се сипва в подходяща салатиера. Накрая салатата се украсява с настъргания пармезан, скаридиите и чери доматките.
Табиетлийска му работа!
Ние разполагахме с един добре изстуден траминер на Хан Крум, който много добре си пасна. И ракията беше пивка, но да не прекалявам с подробностите....

Няма коментари:

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...