28.10.2015 г.

Шоколадов кекс с бира Гинес

Ама вие и представа си нямате за какъв кекс става дума!!! С различна, кадифена структура, плътен, много шоколадов, ароматен.... разкошен!!!!



Необходими продукти

250 мл. бира Гинес
¾ ч.ч. неподсладено какао
230 гр. масло
2 ч.ч. пресято брашно
2 ч.ч. захар (аз сложих 1 ч.ч. бяла и 1 ч.ч. кафява захар)
1.5 ч.л. сода бикарбонат
¾ ч.л. сол
2 големи яйца (на стайна температура)
2/3 ч.ч. заквасена сметана (на стайна температура)


Начин на приготвяне

1. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
2. Излейте в тиган бирата и я загрейте умерено, след което добавете в нея нарязаното на кубчета масло. Идеята е маслото да се разтопи. Бирата не бива да кипва.
3. Добавете какаото, разбъркайте добре докато се получи гладка смес, оттеглете от огъня и я оставете да се охлади леко.
4. Докато маслото се топи в бирата в отделен съд смесете брашното, захарта, содата и солта. Разбъркайте добре.
5. Отделно разбъркайте сметаната и яйцата.
6. Добавете бирено-какаова смес към яйцата и сметаната и отново разбъркайте добре докато сместа добие сатенен вид. Добавете сухата смес към получената и разбъркайте с лъжица внимателно, точно колкото да се смесят съставките, без да прекалявате. Ако се разбърка прекалено дълго сместа, кейкът няма да бухне.
7. Изсипете сместа в добре намаслена форма за кейк и печете около 40-45 минути в загрята на 180 градуса фурна докато клечка забита в най-дебелата му част излезе суха.
8. Оставете кекса поне 20 минути да се охлади преди да го вадите от формата, ако не искате да се начупи.

Оригиналният кекс се поднася щедро покрит или разрязан на две и напълнен със смес от Маскарпоне, пудра захар и ванилия и аз ужасно съжалявам, че нямах нито продуктите, нито възможността да го приготвя както си му е ред - маскарпоне крема щеше да му предаде още едно неустоимо вкусово измерение.

Някой приготвят кекса с шоколадова заливка, но според мен това е абсурно - кексът и без това е натъпкан с какао и захар.

3 коментара:

Гуинет каза...

Ха, знам го този хубавец! Унищожаваме го редовно у дома! Чакам тъмното пиво с боровинки аз!:)Чудесно изглежда и при теб, Ильо! Поздрави!

Валентина каза...

Толкова вкусно звучи, ще се прави, явно! :)
Поздрави!

Stamen Nikolov каза...

Уха,

последния, който правех беше с червено вина, ама и този си струва да се пробва!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...