27.09.2013 г.

(не)Обикновен ванилов кекс

Условието този кекс да е НЕобикновен е да се приготви след полунощ след безкраен ден пълен с нерви и търчане, когато тишината е проникнала в студените стени, а прозорците сляпо се взират в теб с логичния въпрос - ти сигурен ли си, че не искаш да минеш с кус-кус за закуска - все пак Тя първо това поиска. Необходимо условие също така е работната обстановка да е максимално непригодна за работа и кухненския плот да прелива от безкрайно много непривични за него предмети като кутии с лекарства, играчки, бурканчета за бебешка храна, топки, разноцветни гривнички, фибички и ластичета, детски книжки, счупени магнитчета с форма на плодове и някой друг забравен раиран детски чорап. Друго задължително условие е да ви се спи зверски и да си "усещате" кръста (по възможност да страдате от заболяване на опорно-двигателната система). Помага също и да нямате почти нищо в хладилника в нормални количества, за да приготвите кекс, а само с едно яйце, малко масло, полу-празна кутия мляко и брашно. Ако в ръба на тази обстановка се окаже, че няма чиста купа за разбъркване на съставките - кексът ви със сигурност ще е НЕобикновен! Моят беше НЕОБИКНОВЕН защото го приготвих с огромно желание за Божидара, която първо си поиска червен кекс (!!?!!) макар според мен да не си даваше сметка какво точно значи "червен" (и със сигурност нямаше да го опита), а също и защото ми се готви та две не видя, особено сега когато не ям почти нищо готвено! И макар писъкът на таймера на фурната едва успя да ме изтръгне от един особено сладък и лепкав сън, за да извадя кекса навреме, уханието с което се изпълни нощната ни кухня, преливаща от кубчета, обръчи, колички и пръснати пъзели и какво ли още не (наистина бойна обстановка) беше невероятен, а усмивката на Божидара (която на въпроса - Дари, знаеш ли какво ти приготвих за закуска?, отговори - Палачинки!!?* - тотално забравила за вечерния ни разговор) - когато видя кекса беше достатъчна награда за моите нощни премеждия и усилия.


Необходимите продукти:
1 и 1/2 ч.ч. пресято бяло брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. краве масло
1 ч.ч. захар
2 големи яйца
1/2 ч.л. екстракт ванилия (или две прахчета)
1/2 ч.ч. прясно мляко

1. Включете фурната да загрява на 200 гр. Намазнете 20 см. форма за кекс и я поръсете с малко брашно да полепне по стените, след което изтръскайте излишното. Смесете брашното с бакпулвера и солта и го пресейте.
2. В кухненски робот сложете брашното и кравето масло и с няколко пулсации го направете с консистенция на мокър пясък. Ако нямате робот започнете да прибавяте маслото към брашното по малко и да го мачкате до получаване на трохи. Добавете захарта и разбъркайте. Добавете яйцата едно по едно, а накрая прясното мляко и ванилията. Разбийте, само колкото да се смесят продуктите до относително течно тесто за кекс. Не прекалявайте с бъркането.
3. Изсипете сместа в намаслената форма и печете около 35 минути или докато дървена пръчка забита в центъра на кекса излезе суха. Извадете и оставете кекса да поизстине за няколко минути преди да го извадите от тавата и изстудите върху решетка.
Да ви е вкусно!


2 коментара:

Анонимен каза...

Чудесно е направен този кекс. Завиждам на Божидара, че има кой да й направи за сутринта такова вкусно нещо.

Екатерина каза...

Наистина е необикновен, а най-вълшебното от всичко са, емоциите и желанието с които е приготвен! Нямам думи просто! Целувки на сладката Божидара!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...