25.09.2013 г.

Жътварска салата

Едно от най-трудните за постигане в живота неща, наред с щастието и здравето е.... оптималното телесно тегло. Тази салата няма да ви помогне да го постигнете освен ако не я хапнете по обяд и като единствено ястие, но за сметка на това е вкусна и засищаща. И за вечеря е вкусна, но не е препоръчителна защото ще си иска и допълнителни наслади (в чаша), а те макар да са препоръчителни за умственото, не са особено добри за физическото здраве. Аз, след като ножът опря до кокала (в буквален смисъл), това лято се подложих на интересен хранителен режим, направен ми от др. Ригов (да, това си е откровена реклама!) и успях да сваля почти 20 килограма излишна телесна тегоба. Сега ако намеря и подходящ психолог или психиатър да ме отърве от ненужната душевна такава сигурно ще имам основания да започна да бъда оптимист по отношение възможността да съм щастлив... в следващия си живот. Може би е крайно време да престана с илюзиите, че щастието е постижимо без помощни средства и халюциногени, а? Но да не се разсейваме излишно - опитът ми да намеря точна дефиниция и рецепта на "жътварка салата" в интернет се оказа неуспешен и за това ви предлагам варианта на ресторанта до нас, който много ми допада. 


Необходимите продукти за (2 порции):
6 бр. печени червени чушки
2 бр. по-големи домата
половин глава червен лук (по желание)
100 гр. сирене, натрошено (обезсолено за предпочитане)
една шепа орехови ядки, запечени на тиган
няколко скилидки чесън
зехтин
сол

Ако не ви се хрупа чесън е хубаво от сутринта да пуснете няколко нарязани скилидки в буркан и да ги залеете със зехтин - така ще имате ароматен чеснов зехтин, който после може да използвате за какво ли не. Иначе за салатата - нарежете чушките и доматите, поръсете с нарязания на полукръгчета червен лук (по желание), овкусете със чесновия зехтин и сол, разпределете в две чинии и разтрошете сиренето върху зеленчуците. Препечените орехи разхвърляйте артистично наоколо. Долейте малко от зехтина и върху сиренето. Това е.
Да ви е вкусно!

1 коментар:

Екатерина каза...

Такава салатка бих хапвала и на закуска и на обяд и на вечеря! Една страхотна комбинация на продукти! Поздрави!

Оризови топки (с моцарела)

Това е една от много успешните рецепти, които приготвям напоследък по няколко пъти. Идеална е за оползотворяване на недоизяден ориз. ...